Häst

Allt fler godkända hingstar kastreras, världen över.

Eurodressage rapporterar var och varannan dag att en hingst kastrerats. Det enda med det är att KWPN, Hanoveraner och Holstein t ex har så f r u k t a n s v ä r t många godkända hingstar att det inte kan finnas ston till alla! En del av hingstarna är bara 4-5 år. Men lustigt nog så har alla dessa hingstar de rapporterar om ”vunnit sin uttagning”. Hur många hingstuttagningar finns det? Även om det ju såklart är fint att ”alle kan vinne” …!

Även i Sverige kastreras flertalet godkända hingstar, framförallt SWB. Eller vet jag det? Det kanske är så att det bara rapporteras om SWB hingstarna? Tabasco är en av de senare som kastrerats. Ingen favorit hos mig, såg honom på en föruttagning på Plönninge för många år sen. Tyckte mest han var stor!! Det går att utröna på blup.se att Tabasco fick en 6a på benen på sitt 3årstest men hostade upp en 7a på bruksprovet…

Vladimir O.A är en annan, som bland annat fick en 10a för sin trav på 3årstest!

Gemensamt för alla hingstarna är dock det svala intresset! Hingstarna får inga ston. Varför ha kulorna kvar om de inte får ston men går bra på tävlingsbanorna?

I Tyskland spelar nog en kastrerad hingst mindre roll. Idag hette den St Moritz Junior. Som självklart, var bäst vid sin uttagning! 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.