Häst

Inlägg nummer 1501 !

Efter regn kommer solsken, om det nu inte kommer ännu mera regn vilket Småland och Växjö oftast bjuder på. 🙂

Nu på morgonen och hela förmiddagen så hade jag veterinär Christine här för att chipmärka och signalementsbeskriva Regent och Rex. Det gick strålande. Båda fölen uppförde sig galant! Sen vaccinerade jag även Giovanna vilket jag har lovat ägarinnan att göra och vi såg över Bingo Bells tänder. Christine tittade även till sitt skötebarn Monia och vi har diskuterat hur vi ska avliva henne, men inte så mycket kring när. Enligt henne är det vanligare med magsår och andra dumheter hos fölet om det avvänjs för tidigt.

Bingos tänder såg ut precis som ”vanligt” han har ett lindrigt överbett så han får hakar i sista tänderna framme och bak. Men vi slipade ner det allra värsta och fixade till de vågor i de övriga tänderna som lätt blir när hästen måste mala från sida till sida istället för runt.

Bot_FlyVidrigaste jag sett på länge de små styngflugemaskarna han hade i tungan. Blä det var det vidrigaste och då hade han knappt några alls enligt veterinären. Det blir till att avmaska så snart det blir kallt.

Saxat från Värmlands Hästsjukhus
Det är osäkert om hur känsliga larverna i munslemhinnan är för avmaskning, men när de nått magsäcken är de känsliga för ivermectinpreparat under hela vinterhalvåret. Det är ingen ide att avmaska medan äggen är kvar på benen, nya larver hinner flytta in efter avmaskningen om de inte skrapas bort dagligen. Och även om man avmaskar sina hästar under vintern så räcker det med en ny häst i stallet, eller till och med att en grannhäst släpper en hög med puppor utanför hagen på våren/försommaren för att nya flugor ska spraya hästarna nästa sommar.

Alltså så har någon utav mina hästar haft styngflugan med sig hit, och det är antingen Önnarps Monia eller Giovanna eller för den delen ett betäckninggsto från förra säsongen. URS! Vidriga djur det finns…

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.