Erfarenheter,  Häst

Det är så viktigt vad vi stoppar i oss…

Men varför är det inte lika viktigt vad vi stoppar i våra hästar? En överväldigande liten del av alla hästmänniskor vet vad de fodrar sina hästar med, eller kanske framförallt varför. I en perfekt värld kan alla hästar äta havre och allt grovfoder har exakt rätt mängd av alla viktiga proteiner, kolhydrater, mineraler och spårämnen. Tyvärr lever vi inte i en perfekt värld. Vi lever heller inte i en värld där allting är forskat om och vi lär oss nya saker om våra älskade djur – varje dag!

För bara några år sedan så hade inte jag heller någon som helst koll på vad jag stoppade i min ponny. Förrän jag fick en fånghäst. Ett tråkigt sätt att lära sig någonting på – men ack vad jag har samlat på mig värdefull kunskap tänkte jag. Så drabbades Monia av fång, som inte alls fungerade som skolboken eller som den tidigare fånghästen jag haft. Så, det är en spännande värld vi lever i med våra hästar.

Men en hel del saker finns det faktiskt forskning om. T ex kom det en studie gjord av SLU för några år sedan om att vitlök kan vara dödligt för häst. Tänker du på det så kanske inte vitlök är någonting som en häst skulle äta i det fria om den kom över det…? Så varför lägger vi det i maten?

Jag blev pålurad C-vitamin av en försäljare när Monia var dräktig första gången. För att C-vitamin gynnar återbildning och produktionen av de röda blodkropparna – hos människan. Fungerar inte så hos hästen. Tidigare har man trott att det ska ha haft en gynnsam effekt på fertiliteten hos hingstar och ston – men det finns inga studier som bekräftar detta.

Jag ger samtliga av mina ponnyer B-vitamin. Jag (notera nu noggrant vad som står innan parentesen) har upplevt en stor skillnad på mina ridna ponnyer med och utan B-vitamin. De ser fler spöken, blir hoppiga och flängiga utan B-vitamin. Medan jag upplever dem som lugnare och mer balanserade när de får B-vitamin.
Jag (OBS igen här) har även en mycket god erfarenhet av mag- och tarmpreparat då det förmodligen räddade magen på Monia efter drygt 400 påsar fenylbutazon…

De allra flesta idag vet att socker är en typiskt dålig grej för kroppen i för stora mängder. De allra flesta vet att även pasta är en sådan grej som i för stor utsträckning gör under med din midja – den blir bredare. Däremot är de inte så många som vet att stärkelse (som det finns gott om i pasta) spjälkas i tunntarmen och tas upp i blodet som glukos! Och vad är glukos? Socker. Havre innehåller mindre stärkelse än vad korn innehåller. Havrestärkelsen är dock lättare för hästen att bryta ned medan kornstärkelsen tar lite längre tid. Det negativa med stärkelse är att det är snabba kolhydrater, vilket också är det positiva. Havre är därför en snabb källa till energi – men inte speciellt långvarig. Det är som att äta en Snickers istället för en portion fullkornsgröt. Fibrerna i fullkornsgröten tar längre tid att bryta ner och blodsockernivån håller sig jämnare över tid.

Allt det här är ju simpelt för oss, vi blir matade med denna information sedan grundskolan. Men för hästarna då? Ofta läser vi bara innehållet av fibrer, proteiner etc etc men inte vad fodret verkligen består av. Konstigt va? Vi som kan vara så noga med vad vi stoppar i oss – släpper lite det med våra hästar men anser oss ha koll?

Många foder idag innehåller t ex tillsatser av melass. Vad är melass undrar den ovetande, jo det är den geggiga sörjan som blir över vid produktionen av socker. Den består till 50% av rent socker. Den tillsätts för att göra fodret mer smakrikt men också för att öka energihalten. Läste även ”för att ge fodret bättre struktur” – va?
Men absolut hästarna, likt oss, behöver socker i maten för att kunna ta upp viktiga mineraler, vitaminer och spårämnen ur det vi äter. Men det krävs inte så mycket och i och med att de flesta foder för hästar redan innehåller stärkelse så verkar det ganska överflödigt att lägga till extra socker (tex i form av melass) för att gynna upptagningen över cellväggen? Eller?

Hästen är skapt att beta och äta gräs. Men i och med att vädret i Sverige inte alltid är 100% gynnsamt för bönder så är det svårt att bibehålla en jämn och hög standard på hö och hösilage. Vissa år. För en del år blir höet ”för bra” och en del år alldeles perfekt. För dåliga proteinvärden innebär dålig tillväxt och magra hästar etc. Du kan försöka fodra med fri tillgång på hösilaget men är det för dåligt så kommer hästen inte att orka äta tillräckligt med hö för att täcka upp sitt behov. Då är det smart att vi uppfunnit kraftfodret! För det är ju det som är poängen med kraftfodret att det ska, med så liten giva som möjligt, täcka upp för de proteiner, mineraler, energi etc etc som saknas i grovfodergivan! Och det är ju ett vågspel för för stora mängder kraftfoder kan leda till obalans i hästens mag- och tarmsystem som i det långa loppet oftast bara leder till billiga sjukdomar såsom fång och bukoperation …

Jag är leg. sjuksköterska, inte husdjursagronom. Jag läste visserligen hästkunskap i gymnasiet men charmade mig igenom den kursen utan att lägga mycket på minnet. Men den mesta informationen som delges här ovan går det att läsa sig till själv på zeh internetZ om du är genuint intresserad.

Var intresserad. Var ifrågasättande. Var öppen för nya tankar och idéer.

Men

Försök att inte göra hästen till en människa – vi är två väääääldigt olika sorters varelser, inte minst på insidan. Hästen är tex en mikroorganismnedbrytare i sin matsmältningsapparat och den mesta ”processen” av fodret görs i tjock- och blindtarmen.
Blindtarmsinflammation hos häst är en jäkligt dålig grej, medan den hos människor ger en aning feber och med ett snyggt snitt är borta för all evig evighet då den saknar faktiskt funktion hos oss.

Föl äter även bajs när de behöver styra upp sin mage. Få bebisar hanterar en dålig mage så… Tips bara.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.