Häst

Årskrönika 2014

Jag trodde inte att mina hästår kunde bli sämre än det året som Grafit dog. Han dog den 20 januari 2009. Men ack så fel jag hade. Den 27 januari i år blev Monia sjuk och ställdes in på box och den 3 oktober rycktes hon ifrån mig. Men jag har fokuserat alldeles för mycket på det negativa i år, och det är kanske inte så konstigt. Att Monia blev sjuk i samma veva som mina nyförlösta hormoner spelade mig ett spratt gjorde mig otroligt knäckt psykiskt och det har varit en lång väg tillbaka. Därför har jag bestämt att den här årskrönikan BARA ska fokusera på det som varit så otroligt bra det här året, för det har faktiskt varit många otroligt fina stunder och nya vänskaper detta året – men som dolts i min sorg.

20140112-000119.jpg 20140123-120109.jpgDen 11 januari hade jag bara tömkört både Monarch och Bingo Bell. Jag hade så mycket energi drygt 8,5 månader gravid. Jag passade även på att städa hela källaren och gjorde i ordning bland alla täcken och schabrak som ligger där. Jag mådde toppen helt enkelt. Precis som vanligt kunde jag inte sova den natten. Vattnet gick på natten den 12 januari vid 01:30. Den 14 januari förändrades vårt liv för alltid, då föddes vår alldeles egen lille stallchef.

20140211-162935.jpg20140217-145813.jpgSamma vecka som vår son föddes skulle Ella Berlin komma från Norrköping och provrida Monarch. Det var Johanna Edvardsson en god vän genom connemaran som tipsat Ellas familj om Monarch. Tyvärr, eller som tur var 😉 , så fick Ella halsfluss och kunde inte komma. Mitt svar ”det är lugnt, jag födde barn igår.” var förmodligen lite oväntat 🙂 Så de valde att komma en bit in i februari istället.
Eftersom jag passade på att få barn två veckor för tidigt så hann vi faktiskt med en klubbhoppningsstart med Monarch, Pernilla och jag. Även om han betedde sig som ett monster på framridningen så fick vi med oss en CR rosett från 70 cm hem!
Den 16 februari kom Ella, Johanna och Ellas mamma Caroline ner för att provrida Monarch. De hade med sig hästtransporten ner ”i fall att” de verkligen gillade honom så skulle han få följa med hem direkt. Han följde med hem direkt 🙂

20140316-121336.jpg20140325-201219.jpgI mars kom solen tillbaka till Växjö, och jag kunde rida ut på Bingo flera dagar i veckan. Jag började hoppträna för Pernilla igen, efter att Bingo stått i nästan 8 månader. Monarch och Ella gjorde sin första Pay & Jump start och plockade rosetter och stallchefen sov tryggt i vagnen utanför eller inuti stallet under stallsysslorna. I slutet av mars trodde jag att Giovanna skulle passa på att föla, men där kan man väl lugnt påstå att jag hade jättefel. Hon var räknad till den 15 april…

20140411-060655.jpg bingo7Den 15 april ja, då skulle Giovanna föla. Vi väntade och väntade men det hände precis ingenting. Folk började höra av sig o skrev att ”det är nog inget föl därinne”. En del började skicka länkar om stenfoster – herregud säger jag bara. Men tiden gick. Ella och Monarch gjorde flera starter och plockade rosetter och hade ner bommar men det gick stadigt framåt. Jag hann åka och hoppträna Bingo flera gånger i april med min tappre son och sambo som ständiga följeslagare!

rex2 20140511-195006.jpgÅret gled in i maj och vår underbara stallkatt Ester fick 5 stycken fina kattungar i kattigloon i stallet. Jag var med nästan hela tiden, en ny upplevelse. Det var väldigt varmt och en högdräktig Giovanna stod och pustade i hagen sex veckor över tiden. Stenfoster var det ja…  Jag hann hoppträna ytterligare med Bingo och vi planerade för vår första Pay & Jump men fick tyvärr ställa in den på grund av att min bästa groom var iväg på annat.
Sex veckor över tiden, den 23 maj, fölade ÄNTLIGEN Giovanna. En stor och gul hingstunge som Jonas fick döpa till Rex. Det passade honom, han var ju stor som en dinosaurie. 🙂

20140622-213039-77439026.jpgrex3Det blev en varm sommar. Juni var nästan outhärdligt varmt. Monia fick äntligen gå ute igen och det drog ihop sig mot hennes egen fölning. Bingo stortrivdes i sin sommarhage och hade sådan ro att han till och med kunde ligga ned och vila på morgonen. En enorm skillnad från året innan, det var en otrolig lättnad för mig. I mitten av juni fick jag låna ett sto av Lofty Stuteri att betäcka med Bingo, Lofty Rowallane Rose RC 1179. När jag gick och pulade i slutet av juni med hennes hage så bestämde sig Monia för att föla. Den 29 juni kom så Regent. Sockersöte lille Regent.

monarch_riks2 20140804-190420-68660388.jpgI juli betäckte Bingo både Rose och ett halvblodssto vid namn Artemis. Tyvärr blev inte Artemis dräktig men Rose blev dräktig till slut, men det var inte förrän i augusti 🙂 Juli förflöt i en rasande takt och jag och stallchefen åkte upp till Norrköping för årets RIKS utställning. Jonas och Pernilla kom upp med Bingo på söndagen och han fick guld i hingstklassen. Monarch och Ella gick från klarhet till klarhet och hann starta en LB med ett nesligt pet! Sedan möttes vi upp på RIKS där Monarch startade WHP med mycket god kritik. Han startade även LB:1 för första gången i sitt liv klart godkänt och sedan hoppade han 80 och 90! Mycket stolt uppfödare satt i speakertornet.

IMG_2132.JPG IMG_1918-1I augusti åkte Lofty Rowallane Rose hem igen tillsammans med sitt lilla stoföl Rohannah (e Idefix du Villon). Belinda V flyttade hit till Villtofta, Jonas första egna ponny. Vilken skatt hon har varit som extra mamma till Regent. Ella gjorde ett sista försök att kvala till ungponny SM men hade tyvärr ner en bom i LB och vägrade ut sig i en start. Men inga ledsna miner utan nya tag till nästa år. I slutet av augusti så släpade jag Bingo, Giovanna och Rex på utställning i Nybro. Det var första gången Rex åkte transport men det gjorde han med den äran. Det var väldigt lukrativt att åka dit, vi åkte hem med 5 blå/gula rosetter och en Bäst i rasen titel med Bingo! Oerhört roligt! Rex fick fantastiskt fina vitsord av Håkan Erlandsson så det kändes riktigt kul.

IMG_2400-0.JPG bingo2September stod i snabbt antågande och jag la ut Rex på annons. Vips så var han såld till Kalmar! Det gick mycket fortare än vad jag hade vågat hoppas på men han har kommit till en jättebra familj inte så långt härifrån. Jag fick ett startpaket från Safety-Systems av Jonas i födelsedagspresent som jag använde flitigt och dessutom målade och donade.

DSC_0406 IMG_2646.JPGI oktober lämnade Monia oss. Det var en lättnad i alla sorgen att hon äntligen fick vila. Regent vande sig väldigt snabbt vid att vara utan sin mamma – och vi är evigt tacksamma till Belinda som tagit så god hand om den lille sparven även om han ibland mest var en jobbig lillebror 😉  Jag provade att släppa ihop Belinda och Regent med Giovanna och Rex och tack och lov så fungerade det fint.

DSC_0523 IMG_2995.JPGI november åkte Giovanna hem till Skåne efter att ha varit här i 1,5 år. Rex flyttade bara två veckor efter henne så det blev plötsligt väldigt tomt i stallet. Kvar är nu bara Bingo, Regent och Belinda. En ganska stor omställning från i somras när det var 6 hästar på gården. Men mycket lättare att mocka och stalltjänsten går i en rasande fart. Jag började sälja hästfoder från Dodson & Horrell, Brogaarden och Saracen. Jag valde även att ta hem mjölkpellets från Salvana, den mjölkersättning som Regent har ätit sedan mitten av augusti.

IMG_3702-1.JPG IMG_3278.JPG IMG_3290.JPG IMG_3287.PNGDecember, ska vintern aldrig komma? Jodå. Den kom nu på slutet. Äntligen lite minusgrader även om det var snabbt övergående… Jag fick åka till Sweden International Horse Show tillsammans med Cecilia och vi stod i montern på mässan. Det var otroligt roligt och vi skrattade så vi fick ont i magen den helgen – ett mycket uppskattat inslag i det här året. Det var riktigt, riktigt roligt.  Jag lyckades till slut åka iväg på en klubbhoppning med Bingo Bell där han skötte sig alldeles utmärkt. Hästarna mår fint här hemma och det allra mesta fungerar så himla bra just nu.

Jag ser fram emot 2015, jag ska börja jobba igen och Bingo och jag ska ge oss ut på tävlingsbanan. Jag hoppas att jag 2015 även ska hitta Monias ersättare. Ersättare i avelsboxen alltså, för i mitt hjärta blir hon aldrig ersatt.

aeternum vale - farväl för alltid.
aeternum vale – farväl för alltid.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.