Häst

Hoppträning

Igår var det dags för hoppträning igen, och det var så himla roligt. Bingo var mer vild än tam stundtals, med glimten i ögat såklart. Vid något tillfälle så bara for han upp i luften när vi skulle rida ann ett hinder. Han tyckte att det var så kul och var väldigt laddad och sökte hinder. När vi var klara så hade han energi kvar att gå tre-fyra varv till. 🙂 Sedan jag bytte foder på Bingo till Brogaarden Optimal Icelandic Power så mår han mycket bättre. Han har massor med energi till hela ridpasset och han ser fin ut i musklerna och blank och fin i pälsen, kanon helt enkelt.

Bingo lastar i princip sig själv, förutsatt att du vara följer med honom in. Han vågar inte gå in själv men tvekar inte en sekund om du går in före honom. 🙂 Han stod som ett ljus hela vägen till Risinge och var inte speciellt svårsadlad utanför heller, även fast jag var själv. Han stod och flirtade med en ponny i en transport en bit bort – så plötsligt så var gjorden typ 20 cm för kort 😉 som om han gått upp 100kg i transporten på vägen dit… Men han skötte sig. När vi kom in i ridhuset så var det en annan liten skimmelponny där på träningen innan. Bingo blev kär DIREKT och var hemskt snygg och fjantade runt och slog någon gång med frambenen – men han lugnade sig ganska snart. Han snurrar lite kring sin egen axel i början innan han har stämt av läget.

hoppträning_20150203Såhär såg banan ut igår på träningen. Det var väldigt nyttigt för både mig och Bingo att bara rama in och lyckas rida serpentiner över planken längs medellinjen. Till vänster var såklart lättare än till höger. Vilket höll i sig genom hela ridpasset egentligen. Första övning i alla fall var att rida serpentinerna först till höger och sedan till vänster. Bingo var väldigt taggad och jag hade svårt att få in vänsterbogen och rakrikta honom. Han var väldigt intresserad av ett litet skimmelsto som var med på hoppträningen igår 😉

övning_2Övning två var att rida de två oxrarna på vardera långsida på en volt (röd linje). När flytet fungerade bra så la vi till räcket längst ned på långsidan (blå linje). Bingo var fortfarande ganska laddad men var lätt att rama in till oxern nedanför räcket snarare än oxern ovanför. Han var absolut inte tittig på hindret, utan det var en annan färg på marken i hörnet innan den övre oxern så vi kan väl säga att en del av fokuset låg där snarare än på hindret 🙂 Vi fick till en bra cirkel inklusive räcket, annars fokuserade vi mest på att få ett jämt flyt till oxrarna.

övning_3

En annan övning var att rama in snett över plankan på mitten och sedan långsidan ned över oxrarna. Bingo skulle gå på 4 språng – och det varierade. Lyckades 4 någon gång men lyckades också sätta 5… 😛 Mitt största problem är att jag håller igen Bingo i landningen – vågar inte släppa på och rida framåt för att jag är rädd att jag inte får tillbaka honom till hinder nummer två då. Så jag fick jobba mycket – hela passet – på att släppa efter på Bingo och låta honom söka hindret istället. Mot slutet av träningen så gick det mycket bättre. Så länge jag bara sitter still i sätet och försöker att inte störa honom så mycket i munnen så ”hinner han färdigt” med att jollra med huvudet och backa av innan hindret. Han är så otroligt känslig att jag knappt får andas i anridningen för då går han in i botten och vi får ett jättehopp alternativt så river han.
Vi gjorde även den övningen spegelvänd så att vi hoppade undre långsidan också efter snett igenom på plankan på mitten. Det var en lite trixig väg men det gick bra. Bingo är stundtals alldeles, alldeles för snäll och hoppar även om jag har placerat honom helt fel – och jag är INTE sen att berömma honom och ge honom positiv feedback på att han faktiskt ställer upp.

slutövning_4

Då ska vi se om jag lyckas förklara slutövningen. Röd linje snett igenom från höger över plankan på mitten, runda nedre oxern -> långsida över oxrarna, snett igenom över plankan på mitten, runda övre oxern -> långsida nedre oxrarna -> planket längst ner -> vända vänster -> oxrarna nedre -> snett igenom över plankan -> långsidan oxrarna.
Jag minns knappt själv, har suttit här och funderat en stund nu 😉 Jag fick lägga in en volt innan plankan längst ner för att vi fick för mycket fart från sista oxern att det kändes dumt att trycka över honom över plankan i ett kasst språng istället för att börja om.

Mitt största problem var som sagt hela övningen att få tillbaka Bingo men samtidigt våga släppa fram honom. Han ställde upp och hoppade allting och när vi var färdiga och väntade på att sista ryttaren skulle hoppa så stod Bingo och laddade och ville hoppa en gång till! 🙂 Han tycker verkligen att det är s å h i m l a r o l i g t ! Det var en liten skimmelponny med på träningen igår som var så himla fin – tyckte även Bingo för han stod minsann och sneglade på henne hela tiden 🙂 Men han kunde också stå stilla och koppla av när vi väntade på vår tur. Han blir bara bättre och bättre den här ponnyn och jag är så lyckligt lottad att han är bara min i hela världen !(null)

(null)

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.