Häst

Alfons, världens mesta Alfons. 

Min allra trognaste vän. Min skugga. Han jag nästan kliver på minst två gånger om dagen. Han som skriker så högt han bara orkar när jag kommer hem. Han som börjar pipa i bilen så snart jag bromsar in och svänger, oavsett vart, oroad att han inte ska få följa med. Han som följer efter mig, vart jag än går. Så länge det inte ösregnar/snöar och jag ska till ridbanan, då stannar han kvar i korgen i stallet. Han som hellre stannar inne en hel dag och kissar på mattan än att gå ut i regnoväder och rusk. Han som kommer som skjuten ur en kanon om jag plingar med halsbandet – han som alltid vill följa med. Han som helst somnar i mitt knä eller någon av mina kroppsdelar så att han absolut inte missar om jag skulle gå iväg. Världens bästa Alfons. 

Vem är då Alfons, Alfonsio, Affe-Paffe Nakenfis?  – Alfons är en snart sju år gammal kinesisk nakenhund (Chinese Crested Hairless). I stamtavlan heter han ”Lisar’s Never Ending Story” och han är visad inofficiellt med HP som valp. För några år sedan slog hanhunden volter inuti Alfons och efter att han börjar jucka hysteriskt i luften flera meter från en eventuell tik – så fick han bli en ”det” och mår mycket bättre efter det! Alfons är, opassligt nog (utöver att han faktiskt är naken) även vit i sin päls. Ganska opraktiskt när 80% av hans liv spenderas i stallet och/eller utomhus. Alfons är född i Skåne och flyttade hem till mig i maj 2010, vi har alltså kamperat ihop i 6,5 år! Alfons har följt med på diverse olika tillställningar, utställningar, tävlingar, möten – you name it. Han är liksom alltid med. Han jobbade med mig på ett äldreboende och var en väldigt omtyckt medarbetare. 

Alfons är i princip alltid lös. Han går dit jag går, oavsett om jag är till häst eller inte. Han går inte in på ridbanan förrän jag skrittar av, då vet han att det är fritt fram. Han går ABSOLUT INTE ut i någon hage efter att för fyra år sedan blivit jagad av två år gammal Monarch, trots att han var långt ifrån och inget hände. Men dit går han inte! 🙂 han stannar snällt vid grinden och väntar. 

Alfons och Monia hade ett alldeles säreget band. Monia skyddade honom. För många år sedan när vi stod på Örsholm och whippeten Bessy blev för påstridig så sprang Alfons upp på Monias foderbord och gömde sig. Monia höll Bessy borta. Alfons lekte mycket med Philadelphia (Monias stoföl e Juno Rory) och när Monia tyckte att det var nog så puttade hon ut Alfons ur hagen. Detta var alltså innan han blev jagad av Monarch 😉 

Bingo och Alfons är väldigt tighta. Bingo är väldigt försiktig när Alfons är omkring benen på honom. Alfons kan också gå precis bakom Bingo utan att han rör en min. När Alfons får följa med ut på skrittur så har Bingo stenkoll på vart Alfons är någonstans och reagerar inte ens när han kommer galopperande förbi. 

På våren, hösten och vintern har Alfons en massa täcken på sig – såklart. Annars fryser han ju ihjäl. Jag har även sytt en fleecedräkt till honom när det är riktigt kallt. Alfons hatar kläder. HATAR. Han hade alltså hellre varit naken. Trots tjugofem minusgrader. Är det -20 och snö ute så kan han springa runt och leka hur mycket som helst, om det däremot är blött, stannar han hellre inne… 🙂

Alfons har många säregna drag. T ex kommer han absolut inte, under några omständigheter lägga sig i en korg du köpt till honom och pekat ”varsågod” på. Det kan du glömma. Om du däremot köper en och bara lägger den på golvet, då är den hans förevigt. Alfons älskar kuddar. Kuddar är det bästa han vet, näst efter att få sova under mattes täcke. Han skulle aldrig våga stjäla någonting av dig, däremot är han snabbt framme och stjäl saker ur händerna på stallchefen, smörgåsar etc. Han tar inte en Dentastix ur handen på dig, du må lägga den på golvet först. Han tvättar mer än gärna haklappar, så länge det är något gott i den, han äter verkligen inte allt. Han gör inte vad som helst för en köttbulle eller falukorv dag tre, leverståhej (-pastej) däremot är han beredd att offra livet för. Stallchefens farfar bjuder alltid på en halv förpackning leverpastej, gissa om han är en stor favorit hos Alfons 🙂 Alfons kommer inte att varken sitta eller ligga på kommando. Däremot är han mycket bekant med kommandona ”stanna”, ”gå ut”, ”gå bort”, ”gå ner”, ”gå ut” … kommandot ”gå ut” är frekvent använt på ridbanor. 🙂 Han kan också sträcka sig till att ”komma” på inkallning, även om ett ”pussljud” är mer effektivt. Alfons låter som en siren när vi klipper klorna, trots att det är jag som klippt hans klor HELA hans liv och vid ett enda tillfälle klippt honom i pulpan (för typ en månad sedan). En sommardag satt jag på altanen och klippte hans klor när en granne smsar och undrar om Alfons fastnat någonstans 🙂 så numer smsar jag alla grannar att vi klipper klorna. Han avskyr att bada. Däremot är det väldigt roligt att springa sig torr sen. Alfons är allergisk emot gris och spannmål. Han får extremt mycket acnelikande utslag på hela kroppen och börjar lukta som en blöt gammal ostbåge. Dessutom börjar hans öron klia! 

Alfons ÄLSKAR solen, dyrkar rent av. Så fort solen skiner på minsta lilla fläck i huset så ligger Alfons där. På våren och sommaren får jag smörja in Alfons i solskyddsfaktor för annars bränner han sig galet. Han ligger gärna i solen tills han nästan svimmar av… Mina katter ÄÄÄÄLLSSKAAAR Alfons, speciellt Ester. Hon försöker på alla vis att stryka sig emot honom. Han å andra sidan är inte helt förtjust i katter… men han går bara iväg. Grannarnas katter är luttrade. Katter är nämligen bara roliga – om de springer iväg. Om de stannar så går han därifrån 🙂 Bullus är däremot ganska OK. Han kan ligga tätt intill henne med huvudet över hennes rygg på vintern. Varmt och skönt. Alfons och en utav Esters kattungar för några år sedan. 

I stallet har Alfons en egen korg. Där han knölar ner sig. Allra helst vill han ligga i Bingos box som är full med gammalt hö. Finns det en halmbox så ligger han garanterat där. 

Alfons har mest tyckt att stallchefen är ett onödigt ont. Men på senare tid har han faktiskt börjat inse att stallchefen är en ganska lukrativ bekantskap, det trillar liksom mat från honom 🙂 Alfons sover gärna med stallchefen också. Han har dock inget tålamod till stallchefens lekar då de ofta och snabbt blir ganska hårdhänta. Han skulle dock ALDRIG våga nypas. Han säger ifrån ilsket men sedan går han iväg. Bästa är ändå att få ligga hos matte. Då kan man i alla fall vara säker på att hon inte lämnar mig ❤️ 

Min bäste lille vän, vad ska jag bara ta mig till den dag du inte finns med mig längre ❤️ 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.