Häst

Jag ÄLSKAR kalkyler för hur mycket ett föl kostar

Valorous Monarch 2013

Kanske framförallt för att jag gjort en själv! Jag tycker om Gustaf Johanssons krönikor i Ridsport, det är synd att summorna inte går att applicera på ponnyaveln 🙂 . Det finns en smärtgräns för språng- och levande fölavgift på en hingst som inte gått SM, EM eller på något annat vis utmärkt sig. De hingstarna som gått högt i klasserna – får de flesta seriösa uppfödarnas ston. Även hobby-uppfödare använder hingsten, om de har råd, eftersom de känner till den. Har du en hingst som inte direkt utmärkt sig på tävlingsbanan så finns det en gräns för när stoägarna istället väljer en hingst ur gruppen ”Hingstar till avel” på Facebook. 🙂 Inte för att det inte finns godkända, beprövade hingstar där, för det gör det (min bland annat). Men där finns också hingstar som egentligen bara har pungkulorna kvar… I så fall hade jag kunnat haft hur mycket ston som helst på mina ej kastrerade uppfödningar genom åren. Monarch var en himla snygg liten hingst när han var 3-4 år. Ibland frågade stoägarna som kom till Bingo om de inte kunde få betäcka med Monarch istället? Nej, tack. Förra året var det stoägare som frågade om de inte kunde få betäcka med 2 år gammal Royal istället. Nej, tack på den också.

Totilas (för er som inte var vid medvetandet kring hans höjdpunkt i livet är välkomna att googla), kostade förut 8800€… Det är stört mycket pengar. När hans söner började bli populära i avel så föll hans språngavgift till 2500€. Fortfarande över 25 lax för att eventuellt få ett föl. Till detta tillkommer stationsavgifter osv osv. Det är alltså inte konstigt att uppfödare vill få sina SWB-föl sålda för 80 – 100 000 kr. Det täcker nog eventuellt så pass mycket att de till och med tjänar någonting på det. Gustaf Johansson skrev att han föder upp många föl, och räknar med att några går för 100 000 medan andra kanske bara går för 30 000 kr.

Brolötens Grafit RC 70

Men för oss ponnyuppfödare är 100 000 kr blott en dröm. Riktigt så mycket kostar det inte att ta fram ett ponnyföl. Språngavgiften ligger kring 7-8000 kr lite oberoende connemarahingst (några tar mer, och får heller inte så många ston). Så 30 000 kr för ett ponnyföl är alltså egentligen skäliga pengar för en välhanterad, verkad, avmaskad och frisk fölunge. Men… samtidigt på marknaden finns det föl för 7500 kr. Lite svårt att konkurrera med. De saknar alltför ofta stamtavla, men mamman är snäll, och det är ju fint. De är säkert precis lika välhanterade, avmaskade och verkade som min avkomma med stamtavla är. Inte jättemånga köpare söker efter en specifik ras, snarare ett specifikt utseende eller egenskap som passar just dem. Så många ringde på Grafit och ville betäcka med honom – för att han var söt, och jag kan inte annat än hålla med, det var han.

Valorous Royal våren 2016

Det var en annan artikel i ridsport där en advokat sa att du ska berätta ALLT om din uppfödning, så att det inte finns några frågetecken eller saker som kan dyka upp under vägen. Det är jag alltid noga med. Linn vet t ex att ärret som Monarch har under sitt vänstra öga är från sommarbetet när han var två… Royal har haft ett jack i hackan, ett i benet och sedan i vintras en oerhört snygg bula på insidan av vänster framben. Regent hade ingen mamma från 3 månaders ålder och är jätterädd för fyrverkerier. Belinda var en himla liten tjej när vi köpte henne som jag knappt trodde skulle bli högre än en b-ponny men som slutade på 135 cm. Rex hann inte hitta på så mycket bus då han flyttade hemifrån när han var 9 månader, men han hoppade ut ur hagen en gång som föl. Jag tycker inte man ska smussla med vad hästarna varit med om, det kommer ju bara slå tillbaka på en själv. Förutom sådana saker som inte går att förutspå, som att unghästen precis efter köp t ex hoppar ur hagen…

Mina ponnyer är såklart jättetrygga här hemma, annars hade det varit något fel. De är trygga med mig som varit där omkring dem oftast sedan de var väldigt små. Vi gör alltid samma saker, går ut i samma ordning, äter samma mat och så vidare. Jag tycker inte att det är så konstigt om ponnyn inte riktigt beter sig som den gjort hemma – när den flyttat. Jag kan inte lämna några garantier på att ponnyn alltid kommer stanna i hagen, aldrig kommer bita hovslagaren i rumpan eller kliva rakt på transporten varje gång. Men den har alltid stannat i hagen, aldrig bitit hovslagaren och klivit på transporten varje gång här hemma, där den oftast är född. Advokaten skrev att köparen måste ge hästen 6 – 9 MÅNADER på sig att acklimatisera sig till sin nya omgivning. Som kuriosa har det tagit Bingo flera Å R att acklimatisera sig till sitt hem.

Jag tror inte att någon häst föds elak. En del hästar har lite fler rävar bakom öronen än andra. En del hästar har mer temperament än andra. Men jag tror inte att någon häst medvetet är elak emot människor – om inte människor varit elaka emot dem. Hästar måste få vara hästar. Och mina ponnyer går sällan in innan kl 20 även om det är snöstorm.

Idag fyller min 6:e uppfödning 1 år. Valorous Majestic föddes den 27 maj 2017 kl 05:15. En liten herre som inledningsvis inte vågade komma nära, men som nu gärna sitter i knä om han bara fick. 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.