Häst

Bygga eget frostfritt vattenkar part II

Såhär fin var den som ny!

Mitt i särklass mest lästa blogginlägg någonsin, framförallt denna årstid, är det som har gemensamt namn med detta. Jag byggde ett eget frostfritt vattenkar för 4 år sedan och det fungerar fortfarande utmärkt. Så jag har nu kommit mig för att bygga ett till, som kanske till och med är lite mer genomtänkt än det jag slängde ihop för 4 år sedan. Jag tror tyvärr inte att jag kan dissekera det jag byggt och återanvända frostskyddskabeln, eftersom den är fogskummad mellan hinkarna. Jag panikköpte nämligen vattenkaren till det första bygget, jag orkade inte (jag har dåligt tålamod) åka runt till olika butiker och köpa olika saker. Jag skulle ha allt NU och göra färdigt på en gång, så jag köpte allting på Biltema bara för att det var där jag hittade frostskyddskabeln. På Biltema fanns då bara en stor rund och sen tog jag den största av de mindre runda för att sätta i, det blev sådär. Även om allting såklart är fullt funktionsdugligt!

Den här gången har jag sonderat terrängen lite innan och insett att det går att komma undan väldigt billigt, om man orkar åka till lite olika butiker vill säga. Jag har bestämt mig för rektangulära vattenkar, dessa finns i två olika storlekar i två butiker, JULA och Biltema. Det finns frostskyddskabel i lite fler butiker JULA, Biltema, Harald Nyborg och Byggmax. Priserna skiljer sig gaaaanska mycket på frostskyddskabeln, vilket säkert har att göra med kvalité också. Men samtliga har över IP45 (krävs för utomhusbruk, vill jag minnas?) samt att de har inbyggd termostat som ska slå på vid +3 och av vid +10 igen. Fogskummet finns såklart på hur många olika ställen som helst, men eftersom jag försökt ändå att hålla mig till en något sånär liknande butiker så finns det från 34,50 kr – 89,90 kr på Byggmax, Biltema, JULA och Harald Nyborg. Jag har också kollat så att fogskummet klarar av minusgrader, och det gör samtliga dessa.
Eftersom jag var ute efter fyrkantiga vattenkar som dessutom någotsånär ska passa i varandra så fanns det bara på JULA och Biltema. 40l som innerbalja på JULA och 58l på Biltema. Det gick inte riktigt att köpa på olika ställen för höjden på baljorna var så olika, för att inte tala om längden. Så jag fick nöja mig med 2 olika butiker, kanske nog i och för sig. Så, uträkningen då.

Det går att köpa allting på samma ställe, alltså i samma butik utan att behöva åka över halva kommunen för att skrala ihop sakerna – då går man säkert ändå back på drivmedelskostnaderna 😉 Men för mig som bor i lilla Växjö så är inte avstånden sådär jättelånga mellan dessa butiker, mellan JULA och Harald Nyborg kan jag t ex gå. Så, billigaste färdiga vattenkaret är 603,75 kr – men det medför att jag får besöka tre olika butiker.

För att sedan bygga ihop karet behövs en borrmaskin och en borr-bits som är någotsånär lika bred som själva frostskyddskabeln, det går ju om man är lite händig att borra upp hålet lite större genom att snurra på borrmaskinen samtidigt som man borrar så hålet blir lite större. Du borrar hålet i nederkant på det YTTRE vattenkaret så att du kan trä in frostskyddskabeln i den och sedan tejpa den runt det inre vattenkaret. Jag gjorde misstaget att snurra kabeln för tätt, jag kunde ha snurrat den glesare samt lagt första delen av slingan i botten. Det gäller att göra om och göra rätt 😉 Jag hade lite isolering att lägga i botten av det yttre vattenkaret vilket kan vara bra! Annars kan man ju lägga typ någon liten träbit eller så i botten och sedan fylla ut tomrummet med fogskum, mest bara så att inte baljan står rakt på snön eller den kalla marken.
OCH TÄNK PÅ att fogskum EXPANDERAR – MYCKET! Så fyll bara knappa 40% av ytan med fogskummet, annars får man skära bort en hel del 🙂 Jag fyllde en vattendunk och ställde inuti den inre baljan för att inte fogskummet skulle putta ut innerbaljan.

Detta vattenkar blir såklart inte lika ”smart” som Thermobar tex då det inte reglerar vattentemperaturen i själva vattenkaret, är tråget för litet och kabeln för tätt lindad t ex så kan vattnet bli väl varmt och grogrund för bakterier helt klart. Men i den lilla hinken som jag har så har vattnet varit någon/några plusgrader bara, trots att hinken är ganska liten. Det har bildats en tunn skiva is ovanpå som flutit runt lös, eftersom den inte fryser fast emot hinkens varma sidor. Har fungerat jättebra i alla fall!

Frågor och tips jag fått på mitt föregående inlägg om frostfritt vattenkar:
Går det ta ut innerbaljan?
nej den sitter som berget!
Det finns perfekta baljor på Harald Nyborg!
– det FANNS 🙁 de har bara en storlek på fyrkantiga tråg nu.
Är kanten med fogskum vattentät?
– ja den är väldigt vattentät, den är helt solid.
Kan det regna in vatten i isoleringen?
– det KAN säkert sippra in lite vatten om det är något ihåligt, men det gör kvitta då kabel och fogskum är vattentåligt. 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.