Häst

På ett ögonblick var det gjort.

Det var en lustig känsla att gå ut till stallet i morse och inte se Bingo stå under sitt träd i hagen. Det är första gången på sex år som Bingo inte är på gården med mig. Det kändes konstigt faktiskt. Han har alltid varit hemma med mig, alltid. I nio år till hösten har vi kamperat ihop Bingo Bell och jag. Han är ju min bästis, min hjärtehäst. Men han är inte död, han står på Helsingborgs Djursjukhus med en sparkskada som oturligt nog träffade ögat.

I fredags kom min bästa vän och hennes make ner för att övernatta inför vidare färd till Falsterbo dit de har kvalat sin 6 åring Sahara Sue JG. Med sig har de även Trés Bien, Trebbe, som ska få bo här medan de är borta så att han slipper gå ute dygnet runt. Trebbe är född 2009, och spenderade sommaren som föl tillsammans med min Valorous Monarch så man kan säga att jag känner Trebbe väldigt väl.
Vi kollade ett sto på Bingo som var färdigbetäckt och efter det så släppte jag ihop Bingo med de två andra stona, precis som jag hade planerat att göra. Bingo har gått på fribetäckning förut och han sköter det väldigt bra. Han är en klok hingst, och vi såg honom både betäcka och gå och beta, precis som det ska vara. Natten var lugn och på morgonen gick de och betade på olika ställen i hagen.

Valorous Monarch, Önnarps Monia, Trés Belle och Trés Bien sommaren 2009 på Lovö.

Det ena stoet hade precis börjat brunsta, så Bingo uppvaktade ju henne lite mer. Så när vi står i stallet så hör vi att de springer i hagen så vi tittar ut. Då har Bingo delat på stona och jagar efter det ena stoet. Såhär i efterhand så reagerade vi nog på att stoet sprang ”för sitt liv” vilket hon inte hade gjort någon gång tidigare under morgonen. Sen sa det bara pang. Hon sa ifrån precis så som stona ska, bara det att sparken oturligt nog träffade Bingo i ögat. Vi tre som stod i stallet hann säga ”j#vlar va hon träffade honom nu”. Sedan vänder han sig om och jag ser att det rinner blod ur hans öga.

Paniken.

Okej. Jag måste få tag i honom. Jag har tofflor på mig. Så jag kutar upp på altanen och byter skor och tänker att jag hoppas att jag får tag i honom nu. Hela jakten i hagen har stannat av, Bingo småspringer lite fram och tillbaka men inte efter stona. Efter en kort jakt så stannar han och jag får tag i honom. Det ser illa ut. Jag ser inte ögat, men jag ser att det är helt och att blodet kommer ifrån ögonvrån. Helvetes förbannade … Hanna är leg djursjuksköterska och vi konstaterar snabbt att han måste till klinik. Så jag ringer Helsingborg, som är närmst. Vi är välkomna. Jag börjar samla ihop mina trupper och ringer runt och hör om någon kan följa med mig. Hanna och Linus som ska vidare till Falsterbo följer givetvis med mig till Helsingborg om det inte går att lösa på något annat sätt.

När jag står på altanen och precis har avslutat ett telefonsamtal så ser jag i hagen att stoet står och slickar sig om munnen. Varför slickar hon sig om munnen tänker jag? Har hon skadat sig så hon slickar blod? Jag ber Hanna gå ut i hagen och kolla till henne, för säkerhetsskull eftersom hästar generellt inte står och slickar sig om munnen. Hanna går ett varv runt henne men ser inget uppenbart, tittar henne i munnen till och med. Sen ser hon över det andra stoet med, bara för att. Då hör hon stoet hosta och det börjar rinna slem ur munnen på henne. En böld uppenbarar sig på halsens utsida och hon kan inte svälja. Har hon blivit sparkad? Vi såg inte att hon blev sparkad, men det kan ju ha hänt tidigare. Hon är väldigt medtagen. Så jag ringer ägaren och så lastar vi på henne på Hanna och Linus lastbil, och så kör vi.

I bilen tänker jag att det värsta som kan hända Bingo är att han blir av med sitt öga. Det är inte hela världen. Quite Easy och Tornesch gick 160 hoppning med ett öga, Bingo kommer klara sig fint. Men jag är mer orolig över stoet i lastbilen, för hon var riktigt illa däran när vi lastade. Det gick snabbt och smidigt ner till HBG och Hanna och Linus hade hunnit lasta av stoet när jag kom fram några minuter senare. Hon var dålig. Riktigt dålig. Så vi tar henne först, Bingo har ju ”bara” sitt öga.

Veterinären lyssnar igenom hästen och känner igenom. Hon hittar inte den svullnad som var på halsen som vi hittade hemma och hennes spontana reaktion på stoet är ”har hon foderstrupsförstoppning kanske?”. Så in i behandlingsspilta och det visar sig att ja, hon har foderstrupsförstoppning. Hon fick stå kvar 1 dygn med behandling men mår nu fint och har åkt hem idag till sin ägare.

Bingos tur. Först tryckte och klämde veterinären på det omgivande skelettet, det verkade vara intakt. Sedan fick han lite mer sedering och hon började peta i den reva som var i ögonlocket. Den hade blivit 3 cm djup och satt bara fast i ögonvrån på några få mm. Hade det släppt helt där hade de fått söva honom för att sy fast ögonlocket igen… När de färgade in ögat så såg jag på håll att han hade en skada i hornhinnan, som bredast 4 mm lodrätt tvärs över ögat. Han hade även en blödning inuti ögat, men när veterinären ultraljudade ögat så hade det i alla fall normal form och linsen satt där den skulle. Pupillen på motsatt öga reagerade när hon lyste i det skadade ögat så han är inte helt blind på ögat. Det återstår att se helt enkelt. Hon trodde att blödningen skulle gå tillbaka av sig självt. Ögonlocket behövde sys och hon la in ett litet drän i den djupa sårfickan. Sedan har han fått en ögonkateter för att enklare ge honom salvan i ögat. I övrigt mådde Bingo bra. Tack och lov.

Precis när vi kommit fram och veterinären känner på hans skelett runt ögat.

Jag hade ”sockerdricka” i händerna när jag körde ner honom till Helsingborg. Jag var såklart jättechockad och det känns i kroppen idag att jag suttit och spänt mig och oroat mig. Jag har heller inte sovit fantastiskt. Men allt kommer förhoppningsvis bli bra och Bingo får sannolikt komma hem till mitten av veckan, om han är snäll att ge medicinen i ögat fortsatt. Han får antibiotika intravenöst också och jag gissar smärtstillande och antiinflammatoriskt. De som ägde stoet tog två bilder på honom till mig ikväll när de hämtade stoet. Det ser redan mycket bättre ut än det såg ut igår.

Bilden tagen ikväll 🙂 Nu kan man till och med se ögat!

Bingo har som sagt gått på fribetäckning förut, och detta var bara en 100% oturlig träff som såklart träffade hans öga. Det kunde ha träffat honom varsomhelst på kroppen. Egentligen är jag ju tacksam att hon inte råkade sparka av honom ett framben. Detta kunde lika gärna ha hänt vid handbetäckning om stoet blivit skrämt eller för den delen inte tyckt att han skötte sig. Vi pratade om det idag, att anledningen till att hon sprang så som hon gjorde, kanske berodde på att hon redan då satt i halsen och faktiskt sprang ifrån honom för sitt liv… Men det är bara ren spekulation. Men situationen skiljde sig MARKANT från hur de hade betett sig under det föregående dygnet.

På vägen hem i bilen slår det mig, att om inte jag hade noterat det där ögonblicket när stoet står och slickar sig om munnen, då hade jag med stor sannolikhet kommit hem till en död häst i hagen. Jag hade ingen egentligen anledning att titta till stona, eftersom vi såg hela händelseförloppet och det blev helt stilla efteråt. Men någonting avvek från det normala, och det är jag tacksam för att jag uppmärksammade!

Nu återstår att se hur pass ruinerad jag blir 🙂 Och ja, han är försäkrad!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.