Häst

Önskeinlägg från Marie

Jag fick en förfrågan om att skriva om hur tappning av semin går till och hur mycket det kostar. Så här kommer det!

Jag valde att tappa Grafit 2007 för att jag var rädd att jag inte skulle ha honom kvar så pass länge att jag kunde få min egen avkomma. Så därför ringde jag runt till de olika tappningsställena (finns många travställen bla) men bestämde mig till slut för att välja det som kändes bäst – Flyinge. Så vi packade in Grafit i transporten och körde ner honom till Flyinge.
Då går det till såhär. Dagen då hingsten ankommer så görs inga försök att tappa honom. Susanne som är ansvarig på Seminstationen berättade för mig att det kommer att kosta 1000 kr/halvtimmen som de försöker att få honom att hoppa upp på bommen. De prövar bara i 30 minuter/dag. Hoppar han inte upp efter 30 minuter så prövar de igen nästa dag. Hon berättade att hingstar som har betäckt naturligt förut brukar vara krångligare att få att hoppa upp på bommen än hingstar som aldrig har betäckt. Grafit hade ju betäckt tidigare så vi höll en tumme att han skulle fatta relativt snabbt eftersom tid är pengar, mycket pengar.

Grafit hoppade upp redan på andra försöket men släppte ingen semin. Han var dock upp på bommen. 3dje gången hoppade han upp 2 gånger och andra gången han hoppade upp så tappade han även semin. Denna seminen slängs eftersom den oftast inte är så bra, då dessa spermier har legat länge i testiklarna. Fjärde gången hoppade han upp på en gång och tappades. Denna semin provfrystes för att fastslå om den var tillräckligt bra för att kunna frysa. Det måste vara över 40% rörlighet när man tinar seminen igen för att det ska vara någon idé, tror jag, men jag vill minnas att det var 40%. När Susanne ringde för att berätta hur det hade blivit så sa hon att han hade lite dåliga simmare just då, men att det hade blivit mycket bättre dagen efter. Detta var en vanlig åkomma sa hon, eftersom han inte hade betäckt på väldigt länge.

När de frös på riktigt så frystes 38 strån. Det togs även en massa prover på Grafit eftersom han varit utomlands och tävlats men alla prover var negativa så på 5e dagen så började de frysa Grafit på riktigt. Då hade han hoppat på bommen 5 gånger = 5000 kr, bara i försök och provfrysning. Sen kostade det ytterligare en avgift för varje gång de frös. Jag minns inte riktigt alla exakta kostnader eftersom jag inte har fakturan till hands och det var några år sedan.
Provtagningen kostade 1000 kr i runda slängar. Grafit hoppade på bommen varannan dag i en vecka och släppte ungefär 8 strån/gång. Någon gång lämnade han bara 6. Men totalt lämnade han alltså 38 strån som frystes in.

När Grafit blivit fryst och alla stallavgifter och provtagningsavgifter var färdiga så landade summan på : 30 000 kr. Till detta tillkommer 1700 kr i förvaringsavgift varje år. Det är en kostnad baserad på hur många strån de förvarar. Så om du säljer strån så sjunker avgiften. Det är ungefär 44 kr / strå.

Hittills har jag inte sålt ett enda strå från Grafit eftersom det kostar en del att seminbetäcka. Seminstationerna har en överenskommelse att de ska ta samma avgift överallt. Alltså 5500 kr i själva seminavgiften. Sen tillkommer uppstallning och en stationsavgift för att du inte använder en utav deras hingstar. Sen till kommer då även avgiften för själva seminen, som jag idag har på 2750 kr / 3 strån.

Så, summa sen 2007 :   36 800 kr. 

Jag hoppas att detta förklarade en del! Vad jag har lärt mig är att det är alldeles för dyrt att ha en hingst på fryst semin om hingsten inte är ”i ropet”. Grafit var relativt gammal 2007 och användes inte ens naturligt, men jag fryste denna seminen för min egen skull främst.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.