Häst

Hingstträns…

Igår bestämde jag mig för att ta en promenad med min ystra 2 åring. Det är ofta en väldigt spännande tillställning då Monarch har en tendens att hoppa runt en del för t ex stenar, gräs eller Alfons. Till skillnad från Bingo Bell så är inte Monarch riktigt lika van vid Alfons som Bingo är. När jag är på promenad med Bingo så är Alfons alltid med för Bingo bryr sig inte om vad hunden har för sig, han vill gärna hälsa på hunden men den får leka bäst den vill utan att han bryr sig. Han som normalt sätt är rädd för allting är inte rädd för hunden i alla fall.

Jag började med att longera Monarch några varv först så att han fick en chans att röra på sig lite ”friare” innan jag gick med honom på sandbanan. Dagen till ära tog jag på honom hans pappas hingstträns. Det passar inte riktigt tyvärr, då Grafit hade ett ganska mycket mindre huvud än vad Monarch har tilldelats. Jag älskar detta hingstträns, som jag skrivit tidigare, och det skär lite i mitt hjärta att det inte sitter lika bra på Monarch. Men det sitter helt okej, det är väl egentligen bara pannbandet som är lite litet annars så passar det. Bettet var för stort även på Grafit. Monarch verkar gilla stången som tillhör det här tränset. Han tjivas inte lika mycket med bettet som han gör med sitt vanliga 2 delade. Jag har satt nosremmen från Monias visningsträns på Grafits gamla träns, så numera är det ett helt träns, förut fattades alltså nosremmen som ni kan se på bilden ovanför.
Monarch skötte sig i vilket fall som helst superduktigt och skrittade och travade flera varv åt båda hållen innan jag tog av grimman och tog en kedja med mig på promenaden. Och en pisk… Pisken använder jag enbart för att hålla bort Monarch från mig. Han (och många andra hingstar) har en tendens att gå PÅ mig. De kör in sin bog i mig och går sedan på snedden över mig. Inte så skönt kan jag lova er! Han skötte sig i alla fall väldigt bra. Förutom att han flög 2 meter upp i luften så fort hunden kom gående bakom honom.

Alfons har en bra respekt för Monarch, han går inte lika nära honom som han går Bingo. Han håller sig 2-3 meter bakom Monarch medan han kan springa jämsides Bingo utan problem. Men som skrivet, Bingo bryr sig inte, det gör Monarch. Jag gick ett varv på sandbanan och stundtals så var Monarch riktigt duktig. När han inte koncentrerade sig på 200 andra saker, som hunden, bilarna på vägen, det faktum att Bingo sprang sig svettig i sin hage eller att det ibland knastrade där han gick. Han var duktig, som alltid.

Sedan gick jag 3 varv med en glad och framåt Bingo Bell. Jag hade kunnat ge vad som helst för att ha skrittat runt de där 3 varven istället. Inte för att det var jobbigt att gå men det var så mysigt i solen och Bingo verkade så trygg när han skrittade på med långa tyglar. Idag ska stallägaren hjälpa mig att rida på Bingo. Nu var det en vecka sedan jag satt på honom sist så önska mig lycka till!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.