Häst

Besök nummer 6…

I morse ringde klockan 04:30. Vaknade lite på chock när klockan ringde. Dags att dra mig ur sängen. Vi skulle köra ifrån Tveta 05:30 så jag var tvungen att åka hemifrån strax efter 5. Släpar mig nedför trappan och ut i TOLV minusgrader. Vadå tolv minusgrader 🙁 Bingo stod förvånat och tuggade på lite hösilage från kvällsgivan (som de fick vid 20:30). Monarch reste sig med ett stön, ”dags att gå ut innan solen gått upp.” Fodrade och slängde ut dem i hagarna. Sket i att mocka i morse, skulle ju ändå komma hem i rimlig tid. Fick sparka loss en 5 cm tjock isskiva i Monarchs vattenhink. 5 centimeter! Vattnet var i allra högsta grad flytande igår kväll när jag tog in dem… Vill inte ha mer kyla?

När jag hade knappa milen kvar så ringer Pernilla, hennes bil har ätit ännu en säkring, det är minus 12 grader och lyset fungerar inte på släpet. Vi svär och fräser en stund över varför i hela världen vi ska ta oss till Helsingborg klockan 05:30 en måndag morgon. Väl i stallet kliver i alla fall sårskadehästen på snällt och vi kan rulla iväg i lugn och ro. Det är 23 mil enkel resa till Helsingborgs djursjukhus från Tveta. Pernilla hade, som vanligt, förberett med kaffe och smörgåsar men även VANILJHJÄRTAN så det gick absolut ingen nöd på oss. Vi snackade skit, drack kaffe, ordnade med försäkringsärenden som ringde Pernilla och filosoferade på hästlivet i stort. Precis som alla gångerna innan.

Väl nere på HBG så fick vi komma in direkt och veterinären Casper som har opererat sårskadehästen vid två tillfällen hade tagit dagen till vår ära. Han tog av bandaget (som jag satte dit i lördags snacka om slöseri med material men vad gör man!). Konstaterar att ”hvor dejligt det er”. Han bestämmer att vi INTE ska skin-grafta utan han stryker ut kortikosteroider i sårytan och så vevar vi på Robert Jones bandaget igen. Vi skulle skicka en bild på såret om 1-2 veckor. Han suckar och ler och säger ” ja det er tre til fire uger tilbage på helingen”.  Så jag och Pernilla vet vad vi har att roa oss med en månad framöver. Veterinären tillägger även att han inte trodde att det skulle bli såhär bra när han opererade den andra gången, ”det var virkelig ikke godt”.

Sedan var det bara att styra hem kosan igen. Vad detta kalas har kostat? Med 6 besök på djursjukhus, bandagering (gasbindor, Tenoplast, vet-wrap, bomull, Allevyn), operationer och transport? En bra bit över 100 000kr. Tips är att ha era hästar veterinärförsäkrade i 100 000kr, sjukt nog så kommer ni att ha stor nytta av det, den dagen det händer något…

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.