Häst

Snabbt in, snabbt ut

Bingo blev ju lite inkastad i sin tävlingssäsong sådär på det berömda håret. Vi blev tillfrågade i början/mitten på augusti om Bingo och Louise ville rida i division II (LC) laget för Växjöortens Fältrittklubb, och det är ju klart att de vill! Men Bingo hade inte hoppat sen i maj och betäckt hela sommaren … första starten visade sig dessutom vara bara två veckor efter vi blev tillfrågade. Så, sagt och gjort vi bokade hoppträning för Pernilla två gånger innan själva starten i Braås. Vi hade inte tänkt debutera förrän i slutet på september på Växjöortens egna tävlingar, men ingen kommer ihåg en fegis! Vi hade dock börjat rida igång Bingo ordentligt så han var inte helt avställd längre.

Bra jobbat kompis !

Säsongen har flutit på väldigt bra och vi missade finalen med 0,5p men kom åtminstone tvåa i den sista omgången i Markaryd. Men vi tar med oss någonting annat väldigt viktigt. Covid-19 gav Bingo Bell lysande förutsättningar att ”landa” i att vara tävlingsponny. Kan ni gissa varför? FOLK ÅKTE HEM! Så fort ponnyn startat sin klass så tog de sitt pick och pack och åkte från tävlingsplatsen. Detta medförde att det hela tiden var ett helt rimligt antal hästar i rörelse. Det stod inte ungar och ponnyer i varje dörröppning eller vid sidan av framridningen, de hade åkt hem. Och herre min skapare vad skönt det har varit! Bingo har skött sig exemplariskt även om Louise ibland fått rida fram på parkeringen för att några ryttarinnor (!!) tvunget ska stå BREDVID sina ponnyer mitt på framridningen och prata med en kompis eller för den delen inte tittar upp när de rider utan rider rakt på oss. Det har varit som vanligt, men otroligt mindre utsträckning. Bingo är numera rena rama proffset! Han har till och med kunnat stå och äta i transporten mellan klasserna. Fantastiskt tycker jag och Louise. Man kan diskutera hjälmens vara eller inte vara ur säkerhetssynpunkt, men att stå och blockera ingångar och/eller utgångar till tävlingsbanan bara för att ens egen häst är så snäll .. det diskuterar ingen. Några föräldrar har tittat på mig som om jag vore HELT dum i huvudet när jag bett dem flytta sitt ekipage bara någon meter åt sidan så att vi kan få passera till framhoppningen ”Ni kan bara gå förbi”. Nej, vi kan inte ”bara” gå förbi… hade vi bara kunnat gå förbi så hade jag inte bett er att flytta på er.

Det värsta är ju att OM Bingo skulle slå efter någon som kommer för nära, även om han stod still och blev påriden – så är det HANS fel. Louise blev förföljd av en överdomare på en utav tävlingarna som höll koll på OSS, inte på alla de ungar som inte tittade upp eller red motsatt håll på framridningen. Jag leder Louise överallt utanför framhoppningen, bara för säkerhetsskull. Inte helt rättvist. Louise (och jag) har oftast fullt sjå att hålla koll på vart alla de andra ekipagen befinner sig. De håller sällan ens koll på vart de själva befinner sig i relation till andra. Vi går där vi inte är i vägen för någon annan…

Här står Bingo MITT bland hästarna på framridningen helt avslappnad.

Louise har ridit runt inne på banan med världens största leende, Bingo har tyckt att det varit så roligt att få åka och tävla. Han har gått in på banan med samma härliga energi varje gång och denna korta säsongen passade nog honom perfekt. Vi avslutade säsongen 2020 med 0-0 i LC hos Vetlandaortens ryttarförening.

Vi har börjat träna varannan vecka för Katarina Torstensson i Ingelstad. Förra gången vi var där började vi oroa oss om vi kanske skulle ha tempat Bingo innan vi åkte. För han stod stilla som en stenstod utanför ridhuset med öronen spetsade framåt och bara väntade, helt stilla. För er som inte känner Bingo så är just ”stå still” inte hans absolut favoritgren. För er som minns honom på hingstpremieringen 2010 och 2011… I rest my case. Men han har verkligen fått landa i att åka iväg, se nya platser, nya hästar och bara gör det så bra!

Så, en liten ljusglimt tar vi med oss av covid-19 (om man nu får det?) in i tävlingssäsongen 2021.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.