Häst

Ultraljud

Igår åkte jag, Susanne och Alfiglia till en veterinär i Vislanda för att ultraljuda henne. Hon hade då gått 38 dygn sedan sista betäckningen med Bingo. Det gick jättebra att köra dit, Alfiglia klev rakt på transporten och det var nästintill raka vägen från stallet till Vislanda.
Väl framme så  ekade det väldigt inne i själva undersökningslokalen så jag fick backa in Alfiglia och sedan fick vi stänga portarna för att hon skulle följa med mig in i undersökningsbåset.

Valorous Monarch i Monias mage 54 dygn gammal

Det visade sig att Alfiglia hade väldigt mycket vätska i livmodern och man kunde se små partiklar som flöt omkring. Vi såg vad som kunde tänkas vara en 38 dagar gammal fölblåsa men den såg tyvärr inte helt frisk ut. Det försvårade läget med all vätska och det faktum att Alfiglia bajsade hela tiden gjorde det svårt att se hela fölblåsan. Vi såg en gulkropp på vänster äggstock och den förmodade fölblåsan låg nästan mitt för den högra äggstocken. Vi ska tillbaka imorgon och ultraljuda henne igen. Veterinären och jag var väldigt överens om att fölblåsan inte såg helt okej ut, den var inte så väl avgränsad även om man kunde urskilja en rund blåsa.
Kollade vi extra noggrant så gick det att urskilja vad som skulle kunna vara ett foster i botten av blåsan.

Men som skrivet så var vi inte helt nöjda med resultatet så vi ska tillbaka imorgon och försöka att se blåsan lite bättre och hoppas på att hon inte står och bajsar hela tiden. Det var nästan omöjligt att se mer än 1,5 minut sen bajsade hon ner hela ultraljudet och veterinären fick börja om igen och igen.

Kan vi urskiljan blåsan ordentligt och veterinären känner sig nöjd med vad vi ser så gör vi ingenting. Är det dock så, som vi förmodar, att Alfiglia håller på att resorbera så sprutar vi henne, betäcker om och åker efter betäckningen och spolar livmodern.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se