Häst

Monia

Monia 2008Hur går det då med Monia.

Mja, mjo vi är väl tillbaka där vi alltid brukar fastna innan, skillnaden i år är att hon inte är dräktig och jag kan med andra ord avskriva den ursäkten. Jag har kollat hennes tänder, de är ok och hon är som skrivet inte dräktig. Så igår kom jag på en ny ”ursäkt” till hennes beteende. Kan det vara så att hon bara inte orkar bära sig? ELLER gör hon det för pinkiv? Eller är det något som inte stämmer…

I alla fall, scenariot är som följer. Jag får HELA hästen i vänsterhanden. Inte på ett positivt sätt utan, Monia tar helt enkelt bettet och lägger huvudet till HÖGER, vilket gör att det inte går att svänga till VÄNSTER. Någon som är med på hur det fungerar? Det är alltså som att försöka dra ett träd till vänster. När vi då ska svänga till vänster, som ett exempel, igår red jag och Åsa ut. Då svängde vägen tvärt till vänster, Monia går då på TVÄREN till HÖGER ”runt” till vänster. Jag vet inte om jag förklarar detta rätt, men det är vad som händer. Hon hänger huvudet till höger och går till vänster helt ställd till höger, även fast jag då både med tygel och skenkeln försöker ställa henne till vänster.

Jag red ut med ett 3delat bett med fasta ringar, jag brukar ha ett rakt bett med fasta ringar, men omväxling förnöjer. Det fungerade JÄTTEBRA, Monia var jätteduktig i skritten och traven. Men! Så galopperade vi uppför ”mördarbacken” och jag ”tvingade” Monia att galoppera i höger galopp (hennes svagare galopp) vilket också resulterade i att hon blev väldigt trött – då gick det inte svänga till vänster längre.

Så, då drog jag lite hastigt slutsatsen att det kanske helt enkelt är så att hon inte orkar bära sig, alternativt inte riktigt lika stark i sin vänstersida.

Det är inte så att jag inte kollat upp detta förut. Veterinär kollade på henne första gången detta hände, hösten 2008. Sen kollade en oesteopat henne våren 2009… Det ska inte vara något ”fel” på hästen. Så det kan alltså vara pinkiv också… + att denna åkomma ALLTID kommer när Monia är halvvägs in i konditionen… Förut har jag bara lagt av för att jag tänkt att det kan ju ha haft med dräktigheten att göra. Men nu ska jag fan inte ge mig. Imorgon ska jag och Åsa rida ut igen!

I morse mockade jag 8a (9 med Fias boxvisit från igår) innan jag började skolan. Duktig jag är va? Bara 9 boxar till i vinter. Tummen upp!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.