Erfarenheter,  Häst

”Det måste vara ett dåligt skämt…”

”Det måste vara ett dåligt skämt…”

Under Monias 330 dräktighetsdygn så svarade jag samma sak varenda gång någon frågade mig om mina önskemål kring fölet, ”det får bli vad som helst, så länge det inte blir en fux.”. Jag sa precis samma mening till kvinnan från Tidningen Ridsport när de var ute och intervjuade mig ganska precis en månad innan Philadelphia kom till världen. Jag hade betäckt Monia (Backuddens Mountain Haze RC 83 – Aladdin RC 66) med Juno Rory RC 56. Jag visste nästan hela tiden att jag kunde få en fux. Monias mamma Önnarps Fideli är fux, och Juno har lämnat fuxar förut. Men jag bet i det sura äpplet och betäckte med honom ändå, även fast jag på förhand visste att det kunde resultera i en fux. Jag kunde dock inte tänka mig att det skulle resultera i det här.
När jag kom hem från Falsterbo den tisdagen så droppade det mjölk ur Monias ljuver, så det var bara att bädda bilen och ge sig ut för fölvak. Klockan 04:12 den 7 juli tittade jag ut genom fönstret på min bil och ser på avstånd att det är en liten skugga som följer Monia i hagen. FÖL! utbrast jag till Matilda som låg och sov bredvid mig. Jag gned ögonen och gled ur bilen och började sakta gå emot Monia och fölet. Vid första anblicken såg hon ut att vara brun, men ju närmare jag kom desto klarare blev det, jag hade fått en fux. Hon vände sitt lilla huvud emot mig och jag tänkte, ”åh vad fint, den har bläs också…”. När jag stod knappt en armslängd från henne så såg jag att ”den” dessutom hade ett vitt bakben, och en vit bakkota. Jag blev så besviken först och jag ska förklara varför.

Det är absolut inget fel på min fölunge, det är fel på min inställning. Varför är det fel på min inställning? Jo det ska jag berätta för er. Även om det inte sägs högt så är fux en ratad färg inom connemarakretsar. Den är godkänd, men inte önskvärd. Riksutställningen i Norrköping var inget undantag. En liten flicka tittar på en utav utställningsringarna där de färgade hästarna placeras sist igen, i klass efter klass. Någon sa att ”ja men den som vann valackklassen var ju färgad” – han är avblekbar skimmel, behöver jag påpeka att denna avblekbara skimmel vann Color Cup det året?
Hon frågade sin mamma ”Är det något fel på min ponny? Varför hamnar alla bruna hästar sist?”. Den här flickan var max 12 år gammal. Hennes mamma vände sig om och frågade mig samma fråga, vad skulle jag svara på den frågan, jag som BARA har färgade ponnyer? Varför placeras våra färgade connemaror sist? Varför går det rykten om att irländarna slog ihjäl sina fuxföl förr i tiden? Varför har vi godkänt andra färger än skimmel om det ändå inte gynnar ponnyn att ha en färg? Varför har vi EGENTLIGEN infört Color Cup? Även internt kallat för Diskrimerinsgruppen alternativt Vi-som-inte-får-gå-i-BIS-ringen-gruppen… Nu har jag färgade avkommor och de är absolut inga poängtagare men när Lofty Roseanne däremot fick 33 poäng vid RIKS 2009 efter att ha fått som sämst 39 innan, då börjar man ju undra. Jag placerades efter henne, med 32 poäng på mitt bruna sto. Nu är Monia verkligen ingen häst som visar upp sig på utställning och hon skulle säkert inte ha mer poäng så är det. Jag ska väl vara glad att min bruna hingstunge placerades 2a i fölklassen, efter en skimmel och innan en gulbrun som nog blir skimmel…
På en utav våra hingstägares hemsidor står det att hingsten ”inte lämnar fux”. Detta tolkar i alla fall jag som att fux inte är önskvärt.

En liten rolig notis här är att en avkomma till en framstående exteriör hingst, som är brun ofta får väldigt bra poäng. Jag undrar vilka poäng hon hade fått som skimmel… Jag har inget emot denna avkomma i sig, jag förstår bara inte principen här. Gäller det att ha rätt föräldrar till färgen? Med tanke på att många andra bruna, svarta och/eller fuxfärgade hästar inte får poäng ens i närheten. Drar färgen verkligen ner på rastypen? Någon sa något om att Monias svarta ben blev en synvilla och medförde att Monia bedömdes som gracilt benad. Önnarps Orcan fick kritiken ”för grovt benad” på en utställning för alla raser i Åstorp 2009. Ironiskt…

Åstorp 2008 går Önnarps Lollipop vidare till BIS efter att ha fått otroliga 40 poäng i sin klass, även fast hon är fux. Hon är också den första hästen som tackas av när BIS ringen börjar röra på sig. Det är MÅNGA år sedan en färgad häst vann BIS. Rolls Royce RC 49 ansågs på sin tid vara den PERFEKTA connemaran med många framstående placeringar på utställningar.
Vad händer med färgaveln i Sverige på Connemara?

Inte nog med att mitt föl inte har en 9a på rastyp, hon är fux också, med bläs och vitt på 3 av 4a möjliga ben. Det är helt otroligt att jag överhuvudtaget tänkte att ”skit också, jag fick en fux”. Det var verkligen första tanken som gick genom mitt huvud. ? Jordbruksministern, Eskil Erlandsson, skrattade åt mig och gratulerade mig till en fin New Forest när jag berättade för honom om Philadelphia.
Det slog mig inte förrän några dagar senare att jag hade fått ett jättefint stoföl som rör sig jättetrevligt och dessutom visade prov på fin hoppteknik som bara 8 timmars föl.

Hon fick heta Valorous Philadelphia för att hon är så lik som mormor Fideli och hon kommer bli en vass tävlingshäst för en lycklig kille eller tjej oavsett vilken färg hon har…

Valorous Philadelphia

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

5 kommentarer

  • ÅsaBlom

    Well spoken, men… Tänk så här: Du är fortfarande ung – det är inte domarkåren. OM du vill påverka, sug åt dig allt du kan lära dig, gå kurser, sök stipendier, utbilda dig ännu mera, utveckla ditt synsätt, vidga alla vyer – endast med erfarenhet kommer styrkan att påverka. Och med ditt genuina intresse och redan stora kunskaper om connemara-aveln internationellt i allmänhet och den svenska i synnerhet kommer du att kunna skapa opion! Kunskap är makt!

  • Hawn

    Som sagt Nanna. Du som gnällt över färfgfascismen borde vara den sista som gnäller. Fux är fint. Så det så. Vem fan bryr som om utställningarna anyway? Det är ju ridbarheten som räknas i slutet. Vem fan vill ha en häst som för någon annan är skön att se på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.