Häst,  Tips

Bygga eget frostfritt vattenkar!

Uppdaterat inlägg hittar du HÄR

Jag hittade, som jag skrev tidigare, en beskrivning på nätet om att bygga sin egen varmvattenbalja till hagen. Tänkte att det kan ju inte vara så svårt. Det var det inte heller. Det svåraste var nästan att hitta två bra baljor? Jag var först på K-rauta och letade men hittade varken baljor eller personal att fråga (?!). Så jag körde till Biltema istället.

Väl där hittade jag bara en stor murbruksbalja på 40l. Tänkte först att jag kanske kunde använda de baljorna jag redan har hemma, men efter ett snack med Jonas som mätt baljorna hemma så insåg jag att det var lönlöst då de jag hade hemma var nästan 15 cm högre än den jag hittat på Biltema. Hursomhelst så valde jag till slut att köpa den stora baljan med 40l och en hink 20l som passade i baljan utan att sticka upp för mycket. Tänkte även på att den baljan som ska vara inuti kommer att bygga ut en del eftersom jag tänkt mig ställa den på lite isolering i botten.

Stora baljan kostade 75kr och den lilla hinken 25kr. Det som kostar lite är själva värmekabeln. Den heter frostskyddkabel och jag tog en som var fyra meter för jag läste att två meter var lite för kort. Den kostade 469kr. Jag googlade fogskum och precis som jag gissat så fanns det ett fogskum som var ämnat åt utomhusbruk året om! Det hette Fogskum Vinter och kostade 60kr. Jag hade en stor laddning glasfiber isolering hemma så det behövde jag inte köpa mer utav. De som byggt baljan innan hade använt frigolit i botten men jag tänkte att glasfiber måste fungera lika bra.
Så totalt kostade det 629kr!

När jag kom hem så tog jag fram en borr som var lagom stor för att sladden skulle kunna skjutas in igenom den tilltänkta hålet, sedan skred jag till verket.
IMG_3732.JPG
Jag började med att hämta ett lager isolering som jag klippte till i lagom storlek för att täcka hela botten och lite upp på kanterna. Sedan borrade jag ett hål i nederkant av den större baljan som jag sedan trädde kabeln genom och virade den runt den mindre baljan. För att få kabeln att sitta kvar så använde jag den medföljande tejpen för att tejpa på lagom avstånd runt hela. Sedan tryckte jag ned den mindre baljan med hjälp av en 40l dunk fylld med vatten. När det stod stadigt och centrerat så fyllde jag helt enkelt det omgivande tomrummet med fogskummet. OBS! Fogskum expanderar 😉 så fyll inte ända upp till kanten! Jag fyllde ungefär hälften och fick ändå skära bort en del när den hade härdat färdigt!
IMG_3737.JPGSåhär såg den ut igår kväll.

Jag ställde ut baljan vid 9:30 i morse, då var det -13 grader utomhus. Jag fyllde samtidigt på den vanliga vattenbaljan i Bingos hage och den frös nästan omgående.
IMG_3738.JPG

Just nu, 22:00, är det -5,5 grader ute och jag var precis ute och stoppade handen i baljan – den är fortfarande inte frusen! Det verkar inte bättre än att min nya balja fungerade. Återstår att se om vattnet fortfarande är flytande imorgon bitti. 🙂

IMG_3741.JPG

Frostskyddskabeln har en stickkontakt som jag helt enkelt satt i en förlängningssladd från stallet! Godkänd för utomhusbruk, såklart! 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.