Häst

Provat ny sadelgjord!

Bingo Bell är en väldigt känslig herre. Han är känslig på många olika sätt, det är hans personlighet helt enkelt. Han var inte helt lätt att rida in, eftersom jag inte fick ändra någonting och om jag behövde ändra någonting så krävdes det att det fick ta tid. Det gick t ex inte att bara ta bort pallen vid uppsittning – det blev ju ett helt nytt moment. Då protesterade han med att bli stressad. Så allting fick slussas in och ut. Det var inte bara att svänga över benet när vi skulle sitta upp första gången, utan det var till att gymnastisera över ryggen på honom med benet tills han hade vant sig vid att det var något där. Jag har trillat av Bingo en gång, det var vid uppsittning när vi red in honom. Han tog ett steg tillbaka, Hanna som höll i honom höll emot, vilket var nytt och resulterade i att Bingo blev livrädd och bockade iväg… Ni förstår poängen, saker och ting tar tid med Bingo.

Det har varit samma sak med utrustning, det har inte bara varit att hänga på honom nytt träns, ny sadel eller nya benskydd. Allting har fått provas ut sakta men säkert. Han tycker absolut inte om tryck i nacken, han går och ruskar med huvudet hela tiden om tränset sitter för hårt i nacken. Jag provade ett PS träns först, men han var aldrig riktigt bekväm i det tränset så jag sålde det begagnat till slut. Jag bestämde mig för att prova ett Mickelm från HorseWare

eftersom jag har himla bra erfarenhet av deras saker sedan innan, använder t ex uteslutande deras utetäcken. Det tog ett tag att vänja honom och hitta rätt inställning på sidostycken men nu trivs han väldigt bra i sitt träns. Har såklart provat ett antal olika bett också men vi nöjde oss slutligen med ett tredelat Dynamic bett från Herm Sprenger, med mjuka bettskivor eftersom Bingo också såklart får skav av precis allting…

Sadeln, en Prestige Silver Star som jag köpte begagnad av min kära vän Cecilia protesterade han tack och lov inte emot utan den har fungerat hela tiden. Men sadelgjordar… i början lät Bingo som en delfin med andnöd. Lättade jag på gjorden blev det bättre, men då satt ju inte sadeln kvar… jag köpte en anatomisk gjord som gjorde saken bättre men inte helt bra, så jag satte en fårskinnstunnel över den. De blev mycket bättre och det har fungerat bra ett tag. Men, jag har haft tanken på att Bingo nog vill ha en bredare bukgjord, baserat på att när jag tömkör är bukgjorden mycket smalare än sadelgjorden = då låter han mer. Så, Black Friday/Week/Year – what ever, slog jag slag i saken och köpte en ny sadelgjord, en Bucas Optima Shaped sadelgjord och igår fick Louise prova den. Bingo = mycket nöjd. Lät nästan ingenting, förutom när det blev lite jobbigt såklart, men inte alls lika ”kvävd” som han kan låta, framförallt när han galopperar… 🙂 Så Bucas gjorden får helt klart godkänt!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.