Häst

Alla är de väl lovande någon gång…

Jag slösurfar ofta (alldeles för ofta) på hästannonser. På tok för ofta. Jag tror att det har blivit lite av en grej faktiskt och när klockan börjar närma sig 03 och jag är vaken i en amningssession så börjar annonserna bli snurriga 🙂

Båda mina föl är till salu, jag har inte lagt ut dem någonstans, eftersom jag faktiskt hellre behåller dem tills de är tre och visar själv – än att det går som med Philadelphia och hästen står o skrotar i en hage. Tydligen försöker de rida in henne just nu men ah, haft tillräckligt med ångest över den försäljningen. Så, moving on…

Hur som helst. Återkommande i alla dessa tusentals (insane många) annonser är ”lovande” eller ”mycket lovande” ponny/häst. Då funderar jag direkt, är inte alla fullt friska hästar/ponnyer på ett eller annat sätt lovande? Lovande måste ju betraktas som subjektivt, att den som köper ponnyn/hästen anser den vara lovande för deras syfte? Och vem bedömer vad som är mer lovande än en annan? Givetvis så ger ju treårstester och dylikt ett hum om framtiden, men vad är just lovande?

Jag funderade på att lägga ut en annons och skriva ”kanske inte jättelovande, kommer förmodligen inte vinna SM i backhoppning”.

Jag kan också fascineras över hur liten koll folk har om sina egna hästar. Ibland stämmer inte stamtavlor överhuvudtaget. Föräldrarna är felstavade eller helt av fel. Det sägs att stamtavlan på hästen är av betydelse – men om du själv inte ens har koll på den – varför anta att andra har det?

Jag letar fortfarande avelssto, så jag läser ofta connemaraannonserna. Där finns en häst efter ”SM hingsten Brave Star”. Finns inte ens en hingst med det namnet? Eller ”Jeros Magic Starbucks”? HOHO? De har dessutom länkat i dessa inlägg till hästen i BlåBasen – uppenbarligen inte ens själva förstått stamtavlan?

Nu lider jag med största sannolikhet av någon form av tvångssyndrom där jag alltid måste kolla upp allting. Oavsett ämne. Stamtavlor. Don’t get me started. Hade BlåBasen varit en drog hade jag varit körd på riktigt…

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.