Häst

Lite som en enmansorkester.

  Jag har ju inte skrivit om pay and jump på Bergunda i söndags! Det gick bra 🙂 Det gick väldigt bra faktiskt. Jag lyckades hålla ihop oss till 0 fel i både 70 och 80 cm, fick extra beröm för min 80 runda av Pernilla (tränaren 🙂 ), vilket såklart betyder allra mest.
Det blåste en del på Bergunda i söndags och det var en isbana på den ”vanliga” parkeringen så vi fick parkera på den stora grusbanan, där vi i normala fall brukar rida fram. Bingo var hur cool som helst. Han stod och väntade i släpet som ett proffs medan Emelie höll lite koll. Jag och Linn gick upp till ridhuset och kollade hur långt de hade kommit i ridskoleklasserna. Vi fick vänta en ganska lång stund, men å andra sidan fick vi ju titta på ponnyer som for fram som raketer i ridhuset 🙂 Det var en import från Irland som såg ut att ha väldigt, väldigt roligt. Jag tror faktiskt att jag tränade med den igår? Jag vet inte riktigt. Den påminde i alla fall om den ponnyn.

Växjöortens Fälttrittklubb hade placerat mig bland unghästarna, för att öka säkerheten, eftersom jag har en hingst. De hade delat på ridskolans elever på ridskolehästar och sedan privatryttarna på unghästar och så jag. Alltså.. Det kändes spontant mer säkert att rida bland ridskolehästarna. Unghästar är ju trots allt unghästar. Bingo som var g a n s k a spänd redan från början, eftersom det provisoriska staketet på framridningen blåste ner, blev inte mindre spänd när unghästarna for runt som unghästar på framridningen. 🙂 En utav dem slog på någon form av ponnystopp och gick baklänges på bakbenen rakt emot mig  som såklart hamnade mitt emellan de två unghästarna. Men det gick bra såklart!
Bingo var ganska spänd och då låter glömmer han bort att andas, vilket får det att låta som om han när som helst ska falla till marken död. 🙂 Vi hoppade fram ganska sparsamt eftersom Bingo skulle gå två klasser, men jag testade både räcke och oxer och det gick fint, Bingo var TAGGAD. Väl inne på banan blir han huuuur cool som helst. Då går han omkring på långa tyglar och väntar på sin tur.

Pernillas ord, sträck på dig och lyft upp huvudet ekade i huvudet på mig. Och det gick galant. Det var ett räcke på nummer fem som jag var i i 70, men den låg kvar. Jag kände hur han hoppade flackt och ifrån mig istället för upp. Så detta korrigerade jag i 80. Hinder nummer 3 och 4 i 80 gick så himla bra, jag hade en så fin känsla och Bingo var perfekt framme. Till hinder nummer 7 gick det fort, men han räddade oss. Filmer finns på HÄR. Jag var jätte, jättenöjd med BB. Han skötte sig galant. Så galant att jag anmält till Tingsryd 6 mars! Vi provar 70 och 80. Pernilla tycker att nästa start efter Tingsryd blir 80 och 90. Jag håller med! För att kunna starta bland stora hästar så måste vi ta oss upp till 90. Och 90 är ingen höjd för Bingo, det är mest jag som är en mespropp, men det känns så himla bra med Bingo att det säkert blir hur bra som helst.

  

 Hoppträningen igår då. Jag fick rida i gruppen 18:15 istället för 19:30 och det var faktiskt ganska skönt! Det var bara jag och en till ponny, ett litet brunt sto. I den gruppen 19:30 är det två stora SWB ston med, så Bingo blir ganska (väldigt) okoncentrerad. Bingo är stundtals så himla stark. Jag får kramp i armar och BEN för att försöka hålla mig kvar i sadeln. Min sadel måste dessutom stoppas om, den är verkligen nedsliten nu. Dessutom blir det inte bättre av att jag är helt sned i mitt bäcken.. Hur som helst! Vi övade på dressyren i hoppningen, och shit vad det är svårt att trava och galoppera bommar på böjt spår. Helt otroligt. Av 10 försök klarade jag 1 !! ETT !! Det var svårt att hålla Bingo uppe, då han gärna krullar ihop sig. Jag tippar till höger och ja, det blir pannkaka. Men det är bara att öva, öva, öva! Och det ska jag. Ska försöka köpa mig ett par sockerbitar till ridbanan så att jag kan jobba mer med bommar. Det är nyttigt.

Vi hoppade räcke med vatten, oxer med en massa fin fyllnad i och så en kombination med bom – räcke, ett galoppsprång, räcke, två galoppsprång oxer. Det gick fint. På räcket med vatten fick jag inte tillbaka Bingo två av tre gånger så vi rev ”hela skiten”. Oxern däremot stod fint även om han fick ta i för kung och fosterland när jag trodde att han skulle stanna – men snäll som han är så hoppade han såklart. 🙂 Filmer finns också HÄR .

Jag är ju lite för lång för min ponny på 142cm, även om jag väger lite. Men min längd gör att jag OERHÖRT lätt placerar Bingo i obalans. Så när det blir fel, så är det till 99% mitt fel, den där 1% är testosteron för det är typ Bingos enda last i livet. Han vill så otroligt mycket och Pernilla påminde mig om att inte bli arg på honom för att han är ambitiös, när han t ex HOPPAR bommarna på marken istället för att trava över dem – han vill ALLTID göra rätt för sig. När det blir jobbigt så blir Bingo ARG. Då fattar han galopp i ett bocksprång och flåsar ännu värre. Han är en otroligt snäll och trevlig individ jag är bara en glad amatör som följer med. Men jag fick beröm av Pernilla igår att han blir så himla fin när jag rider ordentligt.. 🙂

   

 Enmansorkester var det ja. Ja alltså jag släppte ut hästarna vid 05, åkte och jobbade, stannade vid Max och peppade mig själv  med en stor chokladlyxshake för att försöka få igång energin igen (fungerade fint). Sedan hem, koppla på släpet, slänga ut hösilage i hagarna, gå in och byta om för att sedan fixa hela stallet, packa transporten, fånga ponnyn och så åka iväg på träningen. Väl där lastar jag av själv och donar. Sedan hem igen. Och in med alla ponnyer och sedan DÖ i soffan. Somnade på min spikmatta i sängen. Så himla skönt. Idag har jag tagit lite sovmorgon och Linn <3 har tagit hand om stallet så jag ska bara hoppa in i duschen strax och sedan är det dags att åka och jobba igen. Imorgon går hästarna ut vid 05 igen. Sedan är det HELG och på söndag blir det utflykt till Tingsryd för Amanda och Monarch ska starta sin första LC ! Spännande !

  

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.