Häst

Årskrönika 2016

Det har varit ett riktigt trögt år på många sätt. Inledningen på 2016 var verkligen katastrofal. Jag slutade någonstans i mitten att tänka ”nu blir det bara bättre” för inledningsvis så blev allting bara så mycket sämre varje gång jag försökte sträcka på mig och börja om. Det vände till slut och jag antar att även om jag startade året med vatten inuti husen, så har vattnet stannat utanför husen hela hösten och denna regniga vinter. 

Januari

Jag bytte jobb hastigt och olustigt i början på 2016. Samtidigt som jag skulle byta inrikting helt i mitt arbete så kämpade jag hemma med separation från Jonas, som jag levt ihop med i 5,5 år och det faktum att jag skulle bli utan stallchefen varannan vecka. Det var bara att kriga på. Det var KALLT i början på året, -18 grader tror jag vi var nere och vände på. Men för att krydda det som redan var övermäktigt så sprack en vattenkopp i stallet en kall morgon. 21 januari mötte jag 3 dm vatten i stallet. Det var minus 15 grader ute, ingen perfekt tid på året för översvämning. Jag åkte till jobbet och tjurade och när jag väl kom hem kämpade vi till halv 12 på natten med att tömma och sanera stallet och halma upp nytt i de dyngsura boxarna. I januari debuterade jag och Bingo på en P&J på Bergunda! Det kändes verkligen toppen att äntligen få betalt för vårt slit under dessa år.

Monarch flyttade från Norrköping till Vetlanda i slutet av 2015 och började tränas och tävlas av Amanda Holmberg.

Men innan januari var slut så hann jag även med att få översvämning även i huset. En onsdagseftermiddag möttes jag av ankelhögt vatten i hela källaren. En frysbox, en tvättmaskin och diverse kläder och minnen förstörda. Det var en lång, tuff uppförsbacke som inledde 2016. Tack ni som fanns där då och stöttade och hjälpte mig genom årets första månad.

Februari

I början på februari började Linn att hänga i stallet och rida Grappan framförallt. 

Mina dagar började bli väldigt långa i februari, i och med att jag nu är ensam på gården med en stallchef varannan vecka. Mina dagar börjar (fortfarande) 05:05 och slutar framåt 22:00. Jag och Bingo nollade våra första starter på P&J (70 och 80cm). 

I februari fanns följande ponnyer på gården; Bingo Bell, Valorous Royal, Valorous Regent, Golden Grape och Belinda V. Tyvärr skulle detta snart ändras. 

Mars

Fång. Golden Grape fick fång och avslutade sina dagar den 30/3 hemma på gården och ligger begravd även hon i Bingos sommarhage. Ett jävla skit faktiskt. Det blev ingen fölunge och jag fick glädja mig över att Grappan hade en fin sista tid som pensionär. 

Vi hopptränade järnet i Mars och blev bara bättre och bättre. Mycket stöd och hjälp av Pernilla, världens bästa Pernilla.

April

I april var det fem år sedan Bingo Bell godkändes för avel. Tiden går fort! I april började vi rida på Belinda så smått. Elsa kom ut och skrittade och travade lite. Belinda helt oberörd en så oerhört snäll och lätthanterad ponny. 

I april flyttade även Babsan in! Så otroligt tacksam för att jag fått äran att låna henne av Madeleine Beckman. Babsan acklimatiserade sig ganska fort och blev snart en i gänget. Hon fick dela hage med sin kusin! Belinda är ju faktiskt Babsans kusin 🙂 

I april lyckades Royal på något vis skära upp ett sår på insidan av ena frambenet. Tack och lov, inga flugor ute! Så såret läkte ihop efter mycket om och men. Idag syns bara ett litet ärr. 

I april debuterade Bingo och jag på vår första lokala tävling! 0 fel i 90 cm och han kändes så otroligt fin! 🙂 

Maj

Min bil gick sönder på vägen till jobbet, och jag träffade på en mycket obehaglig man som försökte få in mig i sin bil precis innan bägaren dök upp. 

Bingo och jag åkte till Älmhult och tävlade 80 och 90 cm med ett ner i båda. Jag var så otroligt nöjd och glad över vår prestation. Det var verkligen kul! 

Juni

Bingo och jag debuterade 1m på Växjöortens Fältrittklubb i början på juni. Vi hade bara ner en enda bom! Bingo fick bara ett sto i år – Babsan som betäcktes i slutet av juni. Annars hade vi mest sommar. Regent och Royal gick på bete med Pernillas Kenta i Gummatorp (där även Monarch gick som unghäst). 

Monarch och Amanda gick från klarhet till klarhet och var iväg och tävlade flera helger under sommaren.

Juli

I juli vann Bingo och jag vår första tävling. Vinnare i Working hunter Pony på årets RIKS i Norrköping. 

I juli blev Belinda Class I på sommarpremieringen och flyttade samma dag (!) till familjen Stjernqvist i Tungelsta och är där en högt älskad familjemedlem. 

Augusti

Jag fyllde 30 år och fick en fin artikel i Smålandsposten. Blev väldigt (!) överraskad på morgonen när Pernilla med familj dök upp med finfrukost! <3 

I sedvanlig ordning for jag och Cissi en vecka till Irland. Så snart vi måste åka hem längtar vi tillbaka till Irland igen. En fantastisk vecka i goda vänners lag och mycket fina hästar. Solen sken på oss hela veckan. 

September

Här hände inte så mycket i september, mer än jobb, stall, jobb och stall. Allt som vanligt med andra ord. Regent påbörjade så smått sin inridning med att bli longerad med sadel utan problem. 

Amanda och Monarch tog sin första placering på tävling. En tredjeplats! 

Oktober

I oktober var det två år sedan vi tog farväl av Monia. Jag var ute och tände ljus hos henne och småpratade en stund. Hon är så otroligt saknad. 

I oktober bestämde jag mig för att sälja Monarch. Ett väldigt, väldigt tungt beslut men jag kan inte vara gladare över vart han hamnade. Han flyttade till familjen Hellsing i Södertälje och de älskar honom precis lika mycket som jag alltid gjort. 

November

Har bara blåst förbi egentligen. Jag minns knappt November trots att det var precis härom knuten. Regent fortsätter att växa och är nu helt bekväm med att ha sadel. Bingo och jag vägrade ut oss på fjärde hindret på årets sista tävling. Han var inte igång ordentligt helt klart. Dagarna har gått i ett och jag har jobbat mycket nätter. 

December

Så avslutar vi 2016. Jag hoppas att 2017 ska flyta på lite enklare. Hemma i stallet finns; Bingo Bell, Valorous Royal, Valorous Regent, Carnaby Flash Sparrow och Prinsessan! Prinsessan är Olivers ponny. Hon blir 27 år imorgon, en otrolig liten individ som lärt Agnes att rida och nu är tänkt att, utöver att vara Babbsan trogna sällskap, även fungera som sysselsättning för stallchefen. Han säger ofta att han älskar sin ponny! Det bådar ju gott! 

Så gott nytt år på er mina trogna följare. Vi ses 2017! 

TACK-KAVALKAD! 

Tack till alla kunder under året, hoppas vi ses även nästa år!

Speciellt TACK till Hanna, Cissi, Charlotte, Dalle, Linn, Pernilla, Amanda, Sandra, Jannica, Jonas, Emelie, Ingrid, Åsa, Cissi och kollegor på avd 34 som stöttat mig och gett mig så himla mycket glädje under detta året. Ni är bäst. <3 

Och LEIF och BIRGITTA vad hade jag bara gjort utan er två? Ni får ju verkligen mitt liv att fungera. Tack, tack, TACK! 

TILLÄGG! Hella och Totte! Vad hade jag bara gjort utan er två ?! Som öppnat dörrarna och välkomnat mig rakt in i ert hem när jag än behövt det! G U L D!

Och till dig som funnits där i vått och torrt, i med och motgång – tack. Tack för att du aldrig ger upp och stöttar mig oavsett storm och som fått torka mina tårarna så många gånger under året. Du är ovärderlig för mig. 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

En kommentar

  • Annki Johansson

    Många saker du skriver om, händer många av oss under livets gång, men inte så kompakt kanske som för dig Johanna. Hoppas på ett framförallt lugnare 2017 på alla sätt och vis, men kanske mest att du hittar en ny kärlek i ditt liv, ja en på två ben, helt enkelt för kärleken är det viktigaste, men det har du kanske redan fått i julklapp? Med önskan om god hälsa som nr 1 och lycka som nr 2 önskar jag dig tillsammans med mina kusar, GOTT NYTT ÅR JOHANNA!! från Annki J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.