Häst

Precis som jag förutspådde – gulbrun hingst! 

Babsan har bara gått drygt ”fem dagar över tiden”. Det är så svårt att veta vad som är att gå över tiden egentligen, eftersom du ändå inte sätter igång stoet om hon passerat ett visst datum. Hur som haver, att det varit på G ett tag har jag varit varse om och igår kväll när jag satt på halmbalarna i Babsans box så var hon sur. Jättesur. Det har hon inte varit de andra kvällarna och jag fick för allt i världen INTE provmjölka det visade hon bestämt med strukna öron och piskande svans. Nåväl, kommer det föl så kommer det föl. Men eftersom jag inte fick provmjölka hade jag ju ingen aning och ändrat beteende det hade hon ju. Så det var bara att ställa klockan. 23:45, 00:30, 01:15, 02:00, 02;45, 03:30, 04:15 och strax innan 04:50 vaknade jag och tittade på kameran. Babsan var väldigt upprörd och marscherade runt i boxen. Svansen vajade från sida till sida och det syntes tydligt att hon var obekväm. Nu är det dags tänker jag och precis när jag reser mig ur sängen ser jag hur vattnet går. I stilla gemak klädde jag på mig och gick ut till stallet. Babsan var genomsvettig när jag kom ut, och det rann fortfarande en del vatten. Jag gick för att lägga ifrån mig tröjan på bänken och Babsan la sig precis ner. När jag kom tillbaka så stack det ut en fot! Jag stod där och bad en stilla bön att SNÄLLA KOM EN FOT TILL, och vips så var där två fötter. Denna fölunge var inte ens hälften så stor som Valorous Rex var när han föddes för tre år sedan. Babsan kämpade på och fölis kom inte ut speciellt mycket mer. Så jag bestämde mig för att assistera henne lite. Tog tag i ett framben och drog lite försiktigt när hon krystade. Jag hade ju passerat två framben och nästa tanke är ju att ”jag hoppas det kommer en mule nu” – och det gjorde det och vad ser jag genom den blåvita fostersäcken. Fölungen är såklart gulbrun. Jag sa rakt ut ”men va fan…” 🙂 haha. Såklart den är gulbrun. Resten av fölet kom i ett svep och jag slet sönder fostersäcken bara för att säkerställa att – johodå, visst är den gulbrun. Jag tänkte att jag behöver väl inte ens kolla under svansen. Det är en hingst. 🙂 Så Ingrid är skyldig mig 100 kr ! 😀

Babsan började tvätta fostersäcken, och övergick sedan till att tvätta sitt eget juver och till hennes märkbara förtjusning kom det mjölk..! Så jag fick helt enkelt avbryta henne och släpa fram hennes son inom räckhåll istället. Sen sa det KLICK! Och sen den stunden har Babsan börjat älska ihjäl sin fölunge 🙂 Han är ganska liten och har ett väldigt mejslat huvud – väldigt lik sina föräldrar! Han har inga tecken och han är ljust gulbrun, kommer inte bli skimmel. Babsan har tvättat och putsat och tvättat och putsat. Och till slut, efter att jag band fast henne i väggen så fick han även äta också. Det är så svårt att älska och tvätta honom om han ska stå längs sidan när hon inte NÅÅÅÅR! 🙂 Han är verkligen bedårande söt.

Stallchefen låg inne i huset och sov sig igenom hela processen. Men när fölis hade kommit ut och blivit tvättad och jag hade sett att han ätit så gick jag in för att väcka stallchefen. Jag visade honom bilden och sa glatt ”Titta! Babsan har fått en bebis!” varpå stallchefen tittar på bilden och sedan på mig och säger ”Men mamma, har du köpt en get?”…. skrattanfall. Han fortsatte prompt med att den har ju faktiskt horn! När jag försökte förklara att det var fölets öron så fyllde han glatt i ”ja, öronhorn.” Så, slutdiskuterat! Babsan har alltså fått en alldeles egen get.

Babsan och fölis fick skrutta ut i hagen en stund medan jag bäddade rent och torrt i boxen. Kryddan såklart ÖVERLYCKLIG i sin hage, Prinsessan inte ens intresserad och Bingo Bell tränar nu inför beach 2017 genom att köra intervaller fram och tillbaka i hagen. Lille fölis hängde på mamma ut och Babsan hade inte tid att låta honom äta utan var tvungen att ha honom under halsen hela tiden. Så de fick gå in igen. De ska få gå ut en stund ikväll igen när vi är tillbaka från Osby och treårstest med Corrientes, Pernillas 3 åring efter Cover Boy S! Så idag, trots 27 graders solsken. Jag har sett i kameran att Babsan låter honom äta nu i alla fall 😉

 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.