Häst

Årskrönika…

Ja, jag tror att ni alla vet vad som präglat mitt och så många djurägares liv det här året. Torkan. Jag klagar inte på sommaren, den var fantastisk på alla vis, stallchefen kunde bada v a r e n d a dag och det var ju fantastiskt väder. Men, torkan. Den har kostat mig och alla andra massor och återigen massor av ork, energi, tårar, oro, glädje och såklart pengar. Jag kan erkänna att jag redan idag, ett halvår kvar till sommaren, är orolig om det ska finnas foder 2019, eller rent krasst om jag kommer ha råd med foder. Det var en ny grej för mig att stå utan foder, det fanns ju inte på världskartan att det skulle kunna ske. Trots att året innan var relativt blött istället. Det är svårt att påstå att vårat klimat inte förändras… Jag har inget som helst minne av att när jag började köpa hö ca kring 2005 att det inte skulle finnas – trots att jag bodde i Stockholm. Höet var dyrt, jag tror att jag brukade betala 4kr/kg så skillnaden när jag flyttade till Småland där jag normalt sett betalar 2kr/kg var påtaglig. I år har jag betalat 4,20kr/kg och flera tusen till i allt hö jag kunde skrapa ihop under sommaren i och med att INGET växte. Mina annars så våta marker var snustorra.

MEN! Det har varit bra saker med 2018 också. Lill-Babs ♥️ Fina, fina Lill-Babs! Efter åtta år av idel ström hingstföl så kom ÄNTLIGEN stofölet med stort S. Skimmel född mörkbrun, och perfekt på alla vis. Resan jag körde till Lotta och Verdi året innan med transporten full med Babsan och Majsan efter nattjobb och drygt 4 timmar sömn var verkligen så värt det! Både Royal och Majestic fick varsin ny fantastisk familj och Bingo berikades med två brudar, båda connemaror. Det var extra kul att Midsummer Iris (e Brolötens Grafit RC 70) tog sig och väntar sitt första föl!

Året har liksom sprungit på även denna gången. Hingstpremiering på våren med en så duktig och trygg Royal, en fin vår, lyckad fölning och så sommaren där det föddes inte mindre än 4 jättefina Bingo-barn. Hösten har galopperat förbi mig totalt. Det känns som om jag är fast i september fortfarande, har det verkligen varit hela december redan? Jag väntar inget föl 2019, jag vågade inte chansa. Men säsongen 2019 ska Babsan åka en resa till Verdi igen och jag hoppas att fler fruar till BB. Tanken är att BB och Louise Ingwald ska komma ut på tävlingsbanorna. Jag ska bara komma ikapp med allting igen och börja rida.

Jag berikades nämligen med en liten stallchef till första advent ♥️

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.