Häst

82 avkommor

I år skulle Grafit skrapat ihop 82 avkommor, om alla de som under de snart 11 åren hört av sig och velat betäcka med Grafit och ”återkommer när stoet brunstar”. Det oroar mig lite att de flesta utav era ston inte brunstat på 11 år! Ni kanske borde kolla upp det 🙂 Han har idag 25 registrerade avkommor + 2 st som jag vet i alla fall HAR existerat men som aldrig fått pass…

I snart 11 år har han varit död, närmare bestämt den 20 januari 2020 så har han tuggat gräs på Trappalanda i 11 år. Och varje år, med början redan nu på hösten, hör det av sig stoägare som kan tänka sig betäcka med Grafit, till våren. Sedan kommer det en strid ström på cirka 5-6 st VARJE år som ”funderat på att betäcka sitt sto med Grafit”. Alla dessa, med reservation för ett sto som numera bor här, har alltså aldrig dykt upp här, än mindre hört av sig igen. Detta är inget hån emot er, men det är ett kvitto på hur okunniga vi som avlar är, egentligen. En del har hört av sig och vill betäcka på grund av Grafits färg, svartskimmel (konstantskimmel med basfärgen svart, även kallat Blue Roan) och det är klart, Grafit hade en otroligt härlig färg. Men nedärvningen på den färgen är väldigt liten, och jag kan absolut inte under några som helst omständigheter ens garantera att du får en konstantskimmel med annan basfärg än svart – eftersom genen för konstantskimmel ROAN inte är speciellt tuff i relation till andra mer dominanta anlag.

Sen har ju såklart många, för att inte säga alla andra, hört av sig på grund av att han finns på semin – och det finns en stor efterfrågan på hingstar på semin. Så, jag tänkte försökte förklara vad ni ska tänka på INNAN ni mailar mig och ställer mig dessa frågor – för att jag kan trösta er med att ni alla ställer exakt samma frågor 🙂 .

 1. FAI – fryst semin
  Fryst semin innebär att spermierna är frysta i KLARA, FÄRDIGA, – ! Så när de väl tinas upp så är de på GÅ! Detta medför att de bara orkar simma i ungefär sex timmar, vilket rent krasst betyder att seminatören har +-6 timmar på sig att seminera från det att ägget inte syns på ultraljudet något mer. Fryst semin är inte detsamma som TRANSPORT semin, där spermierna bara är nedkylda och något omtöcknade tills de blir varma och glada igen, vilket medför längre överlevnadstid.
 2. Ultraljuden
  Eftersom de frysta spermierna bara orkar simma i cirka 6 timmar så måste stoet ultraljudas OFTA, var sjätte timme helt enkelt för att maximera chanserna för spermien att orka simma hela vägen fram till ägget och för att maximera chanserna att du får ett föl. Detta medför alltså en dyrare kostnad på seminstationen för den utökade bevakningen utav ditt stos ägg. Observera också att alla seminstationer INTE erbjuder FAI mycket på grund av den rigorösa bevakningen av stoet samt att seminatören eventuellt måste seminera kl 03 på natten om man inte justerar tiderna väl. Och vem vill kliva upp och jobba kl 03, egentligen? 🙂
 3. Vilka ”ska man” frys-betäcka
  Jag har genom åren fått många olika förslag, men det som är återkommande är STON MED FÖL VID SIDAN. Dessa ston har högre sannolikhet att bli dräktiga på FAI än ston UTAN föl vid sidan. Detta är också någonting som kommer från olika stoägares olika veterinärer när de hör sig för om de kan frys-betäcka sitt sto. Ingen jag har pratat med säger att det är enklare med 3 åriga maidenston.
 4. Hur länge ”funkar” sperman?
  Sperman är nedfrusen i flytande kväve, där inne står tiden blickstilla. Så, så länge kärlet som spermierna förvaras i inte råkar tina så håller spermierna ”för evigt”. Jag tinade en dos 2013 till Monia, de spermierna såg pigga och krya ut även om Monia inte tog sig. Då hade de sovit sedan 2007.
 5. Vad är ”Graffes” dräktighet på FAI?
  Ja, den är ju 0 då på 1 försök. Så det är högst oklart vad hans dräktighet eventuellt skulle kunna vara. Men just nu är den absolut obefintlig.
 6. Hur många ”doser” får man?
  Man betalar för EN dos som innehåller 3-8 STRÅN och rent krasst så är varje STRÅ ett föl om du har ett fertilt sto och en skicklig veterinär.
 7. Kostnaden
  Det är dyrare att betäcka med FAI än TAI och AI. Detta beror alltså främst på att stoet måste bevakas oftare och att både veterinär och seminatör är bundna till stationen i en annan utsträckning än med TAI och AI. Avgiften för sperman är den minsta kostnaden.
 8. Vilka stationer seminerar med FAI?
  De hittar du HÄR
 9. Vilka får köpa semin från Brolötens Grafit RC 70?
  Jag säljer inte mina doser till ”vad som helst”. Jag kommer inte att sälja doser till kallblodsraser, varmblodig travare eller korsningsponnyer utan meriter.
 10. Summa summarum
  Om ditt sto har föl vid sidan, du är beredd på merkostnaden för att betäcka med FAI, har koll på inom cirka 1 vecka innan beräknad brunst på ditt sto så är du mer än varmt välkommen att höra av dig. Annars, var god läs denna lista från början igen 🙂
Vår/vintern 2006

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.