Häst

Sagan om hästtransportens trasiga taklampa

För några år sedan la jag ett par riksdaler på att laga elen i hästtransporten. Kontakten glappade och en hel del av lamporna fungerade inte, trots att de hade hela glödlampor – för se de kan jag faktiskt byta själv. När jag hämtade transporten så fungerade ändå inte taklampan, vilket jag påpekade för verkstaden. Så en utav killarna där plockade ner glaset och det visade sig bara vara glödlampan som var trasig. Det blev lite pinsam stämning eftersom han precis sagt att allting fungerade fint nu. Så jag fick en ny glödlampa.

Den här taklampan har sedan gäckat mig. Den har glappat och fullkomligt ätit glödlampor. Så jag tänkte, med uppbackning av min arga snickarsyrra Lisa, att jag borde byta den. Men eftersom jag är så satans snål, så tänkte jag att jag bara ska försöka byta kabelskorna och sätta i en ny glödlampa. Så, med mycket (!) möda, mycket, mycket möda lyckas jag få loss de sönderrostade skruvarna till glaset till taklampan. När jag till slut får loss glaset så dränks jag av döda och halvdöda insekter som rasade ner rakt i ansiktet på mig där jag stod som en idiot och givetvis tittade uppåt. Jag lyckas tråckla in kabeltången och klipper av de väldigt rostiga kabelskorna som jag sedan med våld får slita loss från själva lampfästet. Eftersom allting annat var i så fräscht skick, hur löst tror ni att glödlampan satt? Ni gissar helt rätt, den hade mycket riktigt även den rostat fast. Så med världens kanske sämsta arbetsställning med båda armarna långt över axelhöjd lyckas jag med kraft och krångel slita och dra loss glödlampan från fästet.

Med en ny fin RÖD glödlampa!

Nästa steg i operation laga taklampan var att försöka skala kablarna, fortfarande i den utmärkta arbetsställningen med händerna över huvudet. Nej, det var inte enkelt. Allting var stelt, det regnade ute och jag var såklart iskall. Men envis som få lyckas jag ändå skala och fästa nya fina röda och blåa kabelskor och med lycklig blick stoppar jag i den nya fina glödlampan – och ingenting fungerar. Vad fan. Men när jag ruttnade och bara knölade in allting i glaset igen så började lampan plötsligt att lysa! JAG ÄR ETT GENI, även om jag absolut inte vet vad jag gjorde, men det var ju sannolikt glapp. Hur som helst, otroligt lycklig över min egen prestation.

Frid och fröjd, lampan fungerade fint i i alla fall 36 timmar? För när Lill-Babs försöker hoppa ut ur släpet så knockar hon såklart min fina nylagade taklampa så att den faller i mina händer som ett 1000-bitars pussel… Jahapp.. Snacka om bortkastad tid och slit med den där förbannade glödlampan. Så till Biltema jag for och köpte en ny, jättefin, LED-lampa som kan lysa BLÅTT! Jag menar vem vill inte ha mys-pys belysning i BLÅTT i hästtransporten kvällstid?! Jag vet ju att Louise säkert är jättemallig i smyg till sina kompisar över att Bingo har blått ljus i hästtransporten – jag menar WHO WOULDN’T?! Hursomhelst. Det kan inte vara så svårt tänkte jag att sätta upp den LED-lampan, vilket även arga snickarsyrran intygade ”bara var att koppla rakt in.” Mjo du…

Öppnar förpackningen för 299kr på Biltema och på baksidan uppenbara sig en röd och en vit sladd – yes, i princip omöjligt att göra fel. Röd betyder ström, vit betyder jord. Skruvar ner det numera knäckta ytterhöljet till original taklampan i hästtransporten och konstaterar att GRÅ sladd är ström och SVART sladd är jord. Men, hur ska jag fästa den i taket? I min värld skruvar man fast baksidan i taket och så klickar man fast lampan i det… Men se det gick inte. Efter säkert 10-minuters idogt funderande (eftersom arga snickarsyrran arbetade och inte svarade på messenger) så inser jag att det lilla plastlocket på framsidan går att ta loss och TA-DA bakom det uppenbarar sig tre skruvhål! Med lite fix och trix så lyckas jag skruva upp min nya fina taklampa i transporten och startar bilen – LJUS VAR DET HÄR! Hurra!

Men … jag provade givetvis inte att lägga i en växel och köra iväg, utan jag hade ju bara igång tändningen. Och ja, jag skulle använda släpet samma kväll för att åka till hoppträningen med Bingo och Louise. Jag jobbar alltid med jäkligt snåla marginaler. För när jag la i en växel i bilen och rullade iväg – då slocknade hela släpet. Helt svart blev det. Men så plötsligt så hoppar lamporna på igen bara för att tre sekunder senare försvinna. Min bil, en Ford Kuga årsmodell 2017 var inte alls lika begeistrad i min nya fina taklampa med LED… den konstaterade att någonting är tokigt i släpet och för att säkerställa att vi inte sprängdes i luften allesammans så släckte den helt enkelt släpet. Så trist att Kugan inte vet att det är olagligt att köra med helt släckt släp… Jag hade dock några timmar på mig till hoppträningen så det var ju bara tur att jag av ren lathet inte orkade koppla av släpet när jag skulle åka och hämta stallchefen på dagis och detta något nedsläckta mörka problem uppenbarade sig.

Mjahapp… så snabbt som attan åkte jag tillbaka till Biltema och köpte en LED-adapter för 199kr som absolut skulle fungera. Well… den fungerade absolut bättre än min vanliga adapter (alltså den adapter som jag fäster mellan bilens 13 poler och släpets 7). Vi hade lyset oftare i alla fall på väg till hoppträningen, även om det kom och gick som om det vore glapp i hela systemet… Efter att i hopp om att jag bara satt kabelskorna dåligt bytt dem till ett par andra lämnade jag tillbaka den adaptern till Biltema. Köp inte den. Den fungerar dåligt.

… så arga snickarsyrran ville påstå att den adaptern från Biltema FÖRMODLIGEN var alldeles för simpel i sin konstruktion, en bättre LED-adapter skulle förmodligen lösa problemet med att bilen tror att det är elfel i hästtransporten eftersom en LED-lampa har mindre motstånd än en glödlampa. Och ja, hon hade väl rätt då, igen. För 734kr (med frakt) fick jag hem en två gånger så stor adapter som löste problemet direkt.

Så den tänkta billiga lösningen med att bara byta glödlampa slutade med en ny lampa för 299kr och en adapter för 734kr.
Snipp snapp snut så var alla mina pengar slut!

Men det lyser blått i transporten! 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.