Häst

Bingo Bongo Bell, aj löv jo!

Jag älskar Bingo, det gör jag verkligen. Han är verkligen en fantastisk individ att ha och göra med. Han är snäll, klok, försiktig och framförallt generellt sett en väldigt mjuk och följsam individ. Tills man förstör hans rutiner. Då får Bingo lite ”tilt” i huvudet och beter sig ganska raka motsatsen till just snäll, klok och försiktig. Han blir ganska korkad faktiskt. Men egentligen är det ju inte så konstigt att om jag förstör hans rutiner så kommer han att agera annorlunda. Bingo brukar ha ett tydligt ”av/på” vad gäller betäckningssäsongen. När säsongen är slut på hösten och det blir mörkt, kallt och blött så brukar han bli som en tråkig gammal valack till sättet. Han slääääpar benen efter sig in från stallet och han pratar knappt ingenting längre. Men i år, i år har det varit helt annorlunda och det beror sannolikt på det milda vädret – gissar jag i alla fall? För jag upplever att Bingo aldrig riktigt stängt av sin betäckningssäsong, han har egentligen varit redo hela tiden. Det yttrade sig minst sagt när han och Louise var iväg på sina få starter i slutet av förra året – han kunde verkligen inte spänna av. Sen när Olivia kom, vilket han listat ut är ett sto, så blev han påslagen igen och han fick inte hälsa på henne. Detta har stört upp mycket, för han känner henne inte riktigt – och pojk som han är så han ju alltid redo för sitt livsuppgift B-) .

I lördags kom Louise häst Dante till mitt stall. Stackarn har fått rasp så han ska få gå på min ridbana tills det läkt ut och slippa stå i lerig hage och få värre sår. På sommaren när det kommer en hästtransport med en häst inuti så är den 100% ämnad till Bingo. Ingen diskussion där inte. Det kliver i 99% av fallen ut ett sto som Bingo ska betäcka. Så att Bingo blir uppjagad och lycklig när det kommer en häst är förväntat. Så, för att jag och Louise skulle kunna rida ut ihop utan att Bingo skulle vara för mycket av en skitstövel så lät jag Bingo stå en stund i boxen bredvid Dante inne i stallet. Och låt oss säga såhär, Bingo tog ingen hint överhuvudtaget, haha. Även fast Dante tydligt visade att han inte var ett sto och heller inte fattade vad Bingo gjorde så var Bingo Ö V E R T Y G A D (!!) om att han var ett sto och var 100% redo att betäcka. Han stod snällt på gången med Dante i boxen bredvid, men med fullt stånd. Redo. Trots att jag sadlade, tränsade och ledde ut honom så var Bingo redo ut i vartenda fiber på att betäcka – trots att vi A L D R I G har dessa rutiner när det kommer till betäckningar. Men absolut, hästarna som kommer ur transporten är normalt sett till honom, resten avvek dock kraftigt. Jag kände lite att jag kanske inte kommer att komma upp på Bingo, för han var laddad – på helt fel sak. Men det gick lätt, även om herren var väldigt spänd.

När vi skrittade ifrån gården så skrittade Bingo 2 steg bakåt 1 steg framåt. Han har nog ALDRIG skrittat så långsamt förut i sitt liv. Med ena örat KONSTANT vänt bakåt mot Dante och Louise. Men det gick bra, det var nog väldigt nyttigt för Bingo att få rida ut tillsammans med någon igen för han slappnade av allt eftersom. På kvällen slog jag dock på kameran i stallet – just in case, om Bingo fick för sig att utöva mer luftakrobatik. Men det var heeeelt lugnt.

Igår när vi gjorde i ordning hästarna så var Bingo sitt vanliga avslagna jag. Vi kunde till och med rida lite bredvid varandra, givetvis med avstånd, men dock. Han skötte sig riktigt bra. Jag provade dessutom att rida en stund bakom Dante tillbaka till gården… då skrittade Bingo plötsligt väldigt fort 😉

Man ska vara konsekvent. Följa de rutiner som man normalt sett har, men när man måste avvika ifrån rutinen så måste man ha förståelse för att individen kan komma att agera annorlunda. Jag har känt Bingo i 10 år nu. Jag känner honom väldigt väl, men även han kommer med nya ”hittepå” lite då och då, och då försöker jag bara vara följsam, hålla mig till en struktur jag vet fungerar och agera därefter för att minimera risken att han eller jag eller för den delen någon annan blir skadad. Han är trots allt bara en häst, med de instinkter som en häst har och kommer i 100% av alla fallen att bete sig som en häst, varesig du vill eller inte 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.