Erfarenheter,  Häst

Tankar kring gårdagen..

Jag bloggade ju inte så mycket text direkt, det var bara tankar som ploppade upp i mitt huvud under gårdagen medan jag satt och tittade på fölen. Som ni kanske förstår så var det mycket Zuidenwind, men inte så konstigt med tanke på att han fick många ston förra året.
Det brukar inte vara speciellt mycket hoppföl på Gränsbo, inte så konstigt med tanke på deras egen inriktning (www.gransbostuteri.se).

Hela tillställningen flöt på ovanligt bra, det var bara en mindre incident och ett föl som fick avbryta. Gränsbos hingstföl e Zuidenwind blev tacklad av sin mamma rätt in i staketet som omgav domarna och for på näsan. Men han var uppe på benen snabbt igen och det verkade inte vara något allvarligt med honom. Det flöt på så himla bra att det ibland blev lite ofrivilliga pauser, när folk har kommit lite tidigt och Jan-Ove bad dem komma in kanske inte på sin egen plats. Men det gjorde inte så mycker på förmiddagen. Däremot på eftermiddagen när det började bli VARMT i ridhuset så var det lite mer plågsamt.

Min favorit under dagen var ett stoföl, Medina, e Master 850 – Kaiser Wilhelm – Hockey 41.
Hjördis berättar såhär ”Tyvärr användes aldrig Hockey i svensk avel-de flesta har säkert inte hört talas om honom. Däremot kom han i mycket hög ålder till Danmark
och lämnade några få avkommor. När man ser på världens bästa hästar i dressyr har de ofta inslag av trakehner. Världens äldsta ridhästras som, tyvärr, aldrig har varit populär i Sverige.
”  Hjördis var lite extra intresserad av det här fölet som självklart gick vidare till Championat, alltså inga ”offentliga poäng”. Googlar man på Hockey 41 så får man fram att han anses vara ”en utav de bästa trakehner hingstarna inom sporten”.

Ett annat föl som föll mig i smaken var Dominus e Blue Hors Don Romantic – Saigon 1034 – Gauguin de Lully 813. En mörkfux som rörde sig riktigt trevligt. Han gick vidare till Championat men ägaren skulle inte dit så hon fick poängen – 48p.
Det gick 3 Don Romantic föl, varav alla 3 var vidare till Championat.

Ett hoppföl som gick vidare var ett hingstföl, Sir Stampalot, e VDL Sheraton 1149 – Electro 778 – Bernstein 761. Det var väl lite sådär på håret att detta fölet gick vidare. Jan-Ove sa att han bedömde galoppen av god kvalitet för att det var en hoppinriktad fölunge men att han inte hade fått samma poäng som dressyrhäst.

Ugglarps Gård visade 3 föl (Galloway for U, Genua for U och Gloria for U) med liknande stam. 2 föl efter Zuidenwind (e. 00 Seven) och ett föl e Ampere 95331 som hade 00 Seven som morfar. 2 av fölen gick vidare, stofölet, Gloria for U, e Zuidenwind – Underworld xx -Imperial Fling xx gick inte vidare utan fick 977778 = 45p.
Där kan man undra hur ett föl med 9 på rastyp får en 7a på huvud, hals och bål. Man borde tycka att fölet i så fall fått en 8a på huvud, hals och bål eftersom det borde ingå i fölets helhetsintryck. Men Jan-Ove tyckte att fölets rygg och kors tog ned fölet till en 7a.

Mycket föl födda i April, men de här fölen behövde inte vara större än de fölen som var födda i Juni. Det var ett par stycken födda i Juni, ett par i Mars men majoriteten låg i April – Maj.
Johan Ifversson visade nog dagens yngsta fölunge, ett odöpt stoföl, e Ampere 95331 – Master 850. Hon var knappt 1 och en halvmånad gammal, vilket medförde att hon var väldigt liten och fick avdrag på typen för att den inte var bedömningsbar till fölets fördel. Hon fick 788798 47p. Hennes mamma stamboksfördes på 87879 = 39p.

A’pershing e Arpeggio – Polydor – Faschingprintz född 1999 hos Margret Grigoleit stambokfördes som ett klass I sto. Eftersom hon är över 10 år så får hon inga poäng. För er som inte vet vem hon är, så kommer ett inlägg som berättar lite om A’pershing senare.

Niklas Samuelssons stoföl, Burberry, e Zuidenwind – Bernstein 761 – Furioso III 525 var det enda fölet som avbröt. Jan-Ove tyckte att det var något som störde fölet. Vi som satt på kortsidan kunde se hur fölet vred ut sitt högra bakben väldigt när den skrittade, dock inte när den travade eller galopperade. Jan-Ove tyckte dock att det störde så pass mycket att fölet fick avbryta men han tyckte absolut att fölet skulle försöka visas igen.

Med Championat menar man att de fått 48 poäng eller mer och championatet är en egen liten show som lokalföreningarna själva ordnar. Nordvästra Skånes championat börjar klockan 17:00 i Åstorps ridhus söndagen den  15/8 !

Det var väl så att säga en sammanfattning av vad jag la på minnet från igår. Roligt att se så stora kullar efter en hingst och ganska lustigt att en hingst som Zuidenwind (som betäckte 146 ston 2009), som själv inte är speciellt långlinjerad eller högbent i stort sätt BARA lämnade, högställda, långlinjerade och högbenta föl! Frågan som kom upp var, är det här benen som fölen får, eller kommer de att växa ytterligare?

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.