Häst

1133kr kostar det att avmaska EN häst. 

Först och främst, jag är inte emot att vi kontrollerar om hästarna faktiskt har mask innan vi avmaska. Själva grejen är för mig solklar. Du ska inte äta antibiotika om du inte behöver och du ska inte avmaska om hästen inte har mask. 

Men, 1133kr kostar det för mig att avmaska en häst. 1025kr för kollamasken och 108kr för avmaskningsmedlet. Verkar det verkligen rimligt? Hade jag köpt avmaskning till alla fyra hästarna, utan att ha gjort kollamasken innan, hade det kostat mig 432kr, lite mer än en tredjedel av priset. 

Det känns lustigt att det ska kosta MER att INTE avmaska än att FAKTISKT avmaska – borde det inte vara tvärtom? Detta inbjuder ju rent teoretiskt till att du drar dig från att kontrollera hästen/arna. Jag köpte ett test för fyra hästar. Hade jag åkt på att avmaska samtliga efter kontrollen hade det gått på 1457kr. 

Jag förstår grejen med att maskarna blir resistena om vi avmaskar och avmaskar utan grund, men 1457kr för att avmaska fyra hästar – 364kr/häst. Grattis till dig som har 10 hästar. 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

3 kommentarer

  • Ann-Louise

    Tror du kan gissa vart jag lämnar mina träckprover 😉 Lämnar du till SVA kan du begära att de poolar hästarna två och två, eller om du tror det är ok tre och tre, men inte flera i en pool än så. Jag poolar de som gått i samma hage, och som är ungefär lika gamla. Utom Julia, för henne har jag provtagit så många gånger och hon har aldrig haft mask. I SVAs standardanalys så ingår dessutom bandmaskanalys, något som man får betala extra för om man skickar till kollamasken. Har man 8 hästar eller flera så har SVA något som kallas ”övervakning i hästbesättningar”. Då betalar man inte lika mkt som man gör annars. Men visst det är skitdyrt, det tycker jag också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.