Årets betäckningssäsong, lik alla tidigare skulle jag vilja påstå.

Valorous Monarch blir till sommaren 2008

Att erbjuda en hingst för avel är allt annat än enkelt. Inte nog med att du ska betäcka ett sto, det ska gå till på ett så säkert och smärtfritt sätt som möjligt, du ska ansvara för andras hästar under en period och du är också låst till din gård och medhjälpare i princip hela sommaren. Det här är ju såklart saker som jag vet om varje år och förutsätter. Några år har Bingo inte haft något sto alls utöver mitt egna, men det har ringt människor, eller mailat och sagt att de ska komma – men inte dykt upp. Det gör att jag avstår att göra saker hemifrån för att jag förutsätter att har du sagt att du ska komma med ditt sto så kommer du. Sen svarar inte människan som mailat och/eller ringt när det senare visar sig att de faktiskt inte alls dyker upp. Det är så otroligt tråkigt! Men det är något jag bara får acceptera.

Varje år har jag förfrågningar på Grafit, det slår aldrig fel 🙂 Det hör av sig folk mer än sex månader innan tänkt betäckningssäsong och har tänkt sig betäcka med Grafit. Tills jag berättar vad det faktiskt kostar att betäcka med fryst semin – utöver själva kostnaden för spermierna. De svarar i princip alltid samma sak (bortsett från någon som är undantaget som bekräftar regeln) ”Jag hör av mig när stoet brunstar”. Tycker lite synd om er vars ston inte brunstat på snart 7 år! Ni kanske borde kolla upp dem 😉

I år har nästan alla som sagt att de ska dyka upp, dykt upp. De som sagt att de ska dyka upp, men om sen inte hört av sig på länge länge, eller som skrivit att de varit intresserade har jag faktiskt mailat i god tid och frågat om det fortfarande är aktuellt. För ärligt talat, jag måste kunna planera och göra någonting under min sommar. Alla utom en svarade att det inte var aktuellt, trots (!) att de sagt att de ska komma. Jag tänker att de kunde ju hört av sig och sagt att de tyvärr ändrat sig. Det är ingen som är TVUNGEN att betäcka med min hingst, men det vore ju kul om det fanns någon form av respekt parterna emellan.

Jag har lyckats vara iväg på två semestrar. Både till Italien och så givet – Irland. Det har varit lite pyssel med att få ihop säsongen, med dåliga brunster och att få tag i en veterinär som kan (eller för delen VILL ultraljuda). Men det har fungerat! Halvblodsstoet som Bingo betäckte är det enda hittills (såvitt jag vet) som är konstaterat inte dräktig. Jag har haft ett (1!) sto med egen brunst, de andra fem har vi fått spruta igång. Det har varit en knepig säsong för brunster helt klart. Det visade sig ganska tidigt på säsongen att få tag i en veterinär som kunde och var villig att ultraljuda hemma (alltså inte seminstation såsom Lilla Heda eller Helen och Thomas) var få. Väldigt få! Tack och lov har Caroline assisterat mig hela sommaren med ultraljud här hemma på gården.

Bingo har betett sig såsom han alltid gör under betäckningssäsong – som en tokstolle. En utav dagarna galopperade han fram och tillbaka i hagen i nästan fyra timmar för att jag bytte hage på några av stona. Till slut fick jag nog och flyttade tillbaka stona till ursprunget och vips så stod Bingo och betade igen. Sådan är han. Jag tror han är autistisk, ingenting får ändras. Jag är tacksam över att ha en så pass snäll och vänlig hingst som Bingo faktiskt är. Han har bara en enda gång varit brötig att betäcka med, och det var med SWB-stoet. Hon var goda 20 cm högre än honom och dessutom DÖSNYGG. Då var han lite väl stökig. Annars är Bingo en ganska snäll och försynt hingst, ibland något nonchalant så till den milda grad att han inte ens behagar stoppa in snoppen innan utlösningen kommer. Den gången lärde jag mig att aldrig betäcka senare än klockan 18. Det var inte jätteroligt att stå och betäcka 00:30… 🙂

Stoföl (e Glencarrig Knight) hos Castle Connemaras, Clifden Irland

Bingo har betäckt allt från 128cm till 160cm i år, och lyckats. Det har krävt lite planering, men det har fungerat. Ingen har skadats, varken ston eller hingst eller för den delen vi som agerat medhjälpare. Stort tack till Ingrid som assisterat vid nästan alla betäckningar i år. Min bästa granne Leif assisterade även vid en betäckning i sommar – undrar om det finns någonting han inte kan hjälpa mig med? 🙂

Igår (!) betäckte Bingo sitt sista sto för säsongen, ett renrasigt gotlandsruss. Nu håller jag tummar och tår för att alla som är konstaterat dräktiga och även dessa två som nu är precis betäckta får varsitt fint Bingo-föl nästa år. 🙂 Ni vet väl om att Bingo är född gulbrun? Vilket gör att han kan lämna avkommor som är gulbruna eller isabeller utöver skimmel och brun 😉 Det verkar även som om Bingo har ett fux-anlag (baserat på att ett föl är rapporterat skimmel född fux, alltså inte kontrollerat).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.