Häst

Bingo och mörkbruna ston…

Jag är så oändligt tacksam för Lotto Schobörg och Beckman som jag alltid kan vända mig till och undra saker. Det är fan inte lätt att vara hingsthållare, ungefär lika enkelt som att vara förstagångsuppfödare. ”Det enda du kan vara säker på är att det aldrig blir som du tänkt dig.” Jag har börjat ta till mig det citatet mer och mer. Midsummer Iris är här hos Bingo för betäckning. Men Iris var inte alls förtjust i Bingo trots klockren brunst. Hon ville rent av bita av honom näsan. Vi provade några dagar, men Iris var lika säker varje gång på att Bingo skulle passa utmärkt i en nospiercing. Jag och Bingo inte lika övertygade. Så, jag frågade Lotta, vad göra? Lotta har STOR erfarenhet när det kommer till betäckningar och ston. Hennes tips, som är ett tips gett till henne en gång i tiden – ge en dos prostaglandiner ca 5 dagar innan stoets egna brunst. Det hade fungerat för den veterinär som gav henne tipset och det hade fungerat för Lotta. Och det fungerade även YPPERLIGT för mig. Iris brunstar som en klocka och stod BLICKSTILLA för en något (!) hetsig Bingo Bell RC 112.

För det är ju nämligen som så att Bingo har en älsklingsfärg. En färg som gör honom precis helt galen i skallen. Mörkbrun. Det började med Molly (ett SWB sto som var här förra året, 20 cm STÖRRE än Bingo). Han kunde liksom inte få nog av henne. När han betäckte andra ston så tittade han på Molly, under tiden. Sen kom lilla Nifalis Lycka (20 cm MINDRE än Bingo) som också var mörkbrun. Jag trodde han skulle knäcka bakbenen på henne… Han blir h e l t galen. Iris är inget undantag. Iris är också mörkbrun. Bingo ä l s k a r mörkbruna ston. Så mycket att han inte riktigt har tid att betäcka ordentligt. Det var inte mycket kvar idag innan vi hade fått alla små Bingo-bebisar på marken bredvid Iris istället. Åh lilla Iris stod som ett ljus trots att han var, överallt, förutom på rätt ställe. När han hade stökat en stund så sa hon faktiskt till honom att SKÄRPA sig. Så till slut (med lite guidning) så blev det faktiskt betäckt. I normala fall så är Bingo ”liten som en shetlandsponny” när han betäckt färdigt. MEN INTE med mörkbruna ston. Han är precis lika galen trots att betäckningen är färdig för länge sedan. Jag älskar Bingo! Han är så himla härlig. Trots att han är 100% uppsnurrad så är han så snäll. Han låter sig ledas ut i hagen, om än något dansande men står snällt tills grinden är stängd och grimman är av – sen drar han. Hejdå matte!

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.