Häst

Är alternativet att jag ska börja avliva mina hästar nu?

Det finns i n g e t hö. Det finns ännu mindre hösilage. Vallarna ligger -6 veckors återväxt. Det råder komplett kaos i Sverige. Jag sitter stilla och väntar på besked på kostanden för mina 7ton, från HOLLAND. Och jag kan tänka mig att det inte blir billigt. Men vad ska vi göra? Jag är absolut inte självförsörjande vad gäller hö, jag har hela 0 ha åkermark att ta hö ifrån. Min granne som alltid bistått med hösilage – har inte heller någon återväxt. Ingen har återväxt. De stora säterierna har ingenting till salu. Men de som har, de höjer nu priserna till absurdum. ”Högstbjudande” vem av oss har råd att mata våra hästar i höst/vinter? Jag behöver ”bara” 20 rundbalar. Men det är inte så bara när det inte finns några att tillgå. Vi ska göra ett försök på småbalar i Karlskrona imorgon, men risken finns att även de är slut. Annonserna på blocket är inte många och de som finns är slutsålda men ej borttagna.

Just nu råder, alla bäckar små. Bönderna som har kvar från förra året vågar inte sälja, de kanske inte får in nytt ens till sina egna. Så vad ska vi fodra med? Bröd? Äter hästar potatis om det krisar? Snart har betesmarkerna torkat ihop helt och hållet. Det finns en risk att hästar alltså svälter ihjäl i Sverige i år… alternativet är att avliva dem. Då lider de åtminstone inte.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.