Häst

Ridskolebarn.

monarch8När jag red på ridskola så tjatades det hål i huvudet på oss att ”tänka på avståndet till hästen framför!”. Jag har till och med på film när min kusin Jenny åker av ponnyn Ragnar för att tjejen på ponnyn Pierina rider upp för nära och Pierina sparkar bakut mot Ragnar som kastar sig undan…

Att hålla avstånd och vara uppmärksam på vart du befann dig var något jag märkte inte fungerade helt prickfritt hos Växjöortens Fältrittklubb i söndags.

Det var inga stora tjejer och killar som startade denna lilla klubbtävling. Men det fanns en del större barn och vuxna. Framförallt föräldrar som stod bredvid de parkerade ekipagen. Ändå så stod ponnyerna i rumpan på varandra. Det kanske är okej när ponnyerna känner varandra på ridskolan – men jag tycker ändå att det är fel att låta barnen stå så ÄVEN om ponnyerna känner varandra!

Jag insåg när jag ledde in Monarch i ridhuset att han borde haft en röd rosett i svansen. Men sen tänkte jag, jag undrar om barnen förstår vad en röd rosett innebär? En del av barnen tänkte helt enkelt inte på att Monarch inte var en ridskoleponny. Att de andra ponnyerna, och kanske framförallt han, inte kände varandra. Det stod barn+ponny parkerade överallt. I rumpan på varandra. Precis vid in- och utgången och ingen flyttade på sig när vi kom.

20130905-195333.jpg

Jag litar inte på Monarch i sådana tillfällen. Han skulle lätt kunna slänga iväg ett eller två bakben om en annan häst kom för nära. Absolut. Men i några av fallen hade det resulterat i att han förmodligen sparkat ett barn rätt i huvudet.

Borde det inte läggas mer energi på att lära barnen (och vuxna) att faktiskt HÅLLA AVSTÅNDEN att se upp för varandra och vara uppmärksamma på vart de befinner sig i förhållande till de andra? Även om Monarch numera är en valack så sitter många av hingstfasonerna kvar. Han har fortfarande ett visst behov av att hävda sig…

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.