Häst

Klubbtävling på Växjöortens Fältrittklubb

I söndags debuterade Monarch på en hopptävling. Tydligen var det ingen som hade berättat för honom att han inte längre var hingst, för om han var något när vi gick till framridningen, så var det hingst.

Det var inga problem att sadla honom, han stod relativt stilla. Det var heller inga problem att spänna sadelgjorden eller gå mot framridningen, men väl där…

Med svansen i vädret och stoooora näsborrar gnäggandes som en galning dansade han mot framridningen. Och nej, det blev inte bättre av att alla små ridskoleponnyer, chockade om något, svarade på alla gnäggningar. Det blev helt enkelt till att longera av Monarch den värsta spänningen. När han hade fräst av sig det värsta och nästan gått omkull på ridbanan i linan så var han som ny. Stod hur snällt som helst bredvid Pernilla bland alla ridskolehästarna och tittade. Han stod helt stilla när Pernilla satt upp och var inte ens i närheten lika spänd som på kvalitetsfinalen när vi gick in i det lilla ridhuset.

Här kommer då prövning nummer ett. Ridskoleponnyer utrustade med ridskolebarn. Överallt. Alla i olika färger, hastigheter och storlekar. Men Monarch gjorde det bra. Visst han stannade till och tyckte det var mycket på en gång men han gjorde ingenting värre. Det blev inte mycket till framhoppning eftersom Monarch mest fick hantera situationen av att vara i ett litet ridhus med en massa andra hästar. Men han tog några skutt över ett litet räcke.

Sen skulle vi byta ridhus. Matte fick gå först. För annars blev det på tok för läskigt. Men med spetsade öron följde han snällt efter mig in i ridhuset. Läktaren, publiken och det faktum att det stod en häst vid utgången verkade inte bekymra honom.

20140211-162935.jpg

Första klassen, som blev Monarchs framhoppning var 60 cm. Han stannade på i princip alla hinder, men han hoppade dem med lite övertalning (påpekas bör att Pernilla BARA smackade på honom mot varje hinder när han hade stannat, använde inte spöet en enda gång).
Sen fick han gå ut och pausa lite innan det var dags för 70 cm.

Nu hade Monarch sett banan och dessutom hoppat alla hinder en gång så nu var det absolut inga problem. 0 fel och en mycket nöjd hästägare fick hänga Clear Round rosetten i tränset 🙂

Än en gång visar han prov på sitt fina temperament, det som behövs är mer rutin. När han har fått landa i en situation så är han världens bästa kompis. Han har rätt ut hingstpremiering, treårstest, kvalitétstävlan och kvalitétsfinalen som hingst. Vad ska han inte klara av som valack? 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.