Häst

Kontrollrapport

Igår kom besöksrapporten från Länstyrelsens besök här på gården. Jag kan egentligen inte säga att det var oväntat att de skulle dyka upp, med tanke på att tom människor väldigt nära mig öppet anser att jag bedriver djurplågeri som håller Monia vid liv för att rädda Regent.

Först och främst, jag tycker inte att det är fel att folk anmäler och att länstyrelsen åker ut och kollar, tvärtom! Tänk om fler vågade anmäla om de ser något orätt.

Det jag tycker är fel är när man anmäler någon för att såra/skada någon annan. Den som anmälde mig har inte varit här och träffat varken mig eller hästen. Det kan jag nästan garantera. Det beror på den något luddiga frågeställningen som fanns med i rapporten.

Anonym anmälan om en häst med fång som har så ont att den inte står upp stundtals.

Okej, om det hade varit så illa att Monia inte ens kunde stå upp med smärtstillande så hade hon inte levt längre. Ja Monia har legat ner långa stunder för att vila sina framben och framförallt sin rygg och sina bakben. Det tär väldigt på hästar att stå och väga över på bakdelen hela tiden och en del hästar utvecklar dessutom så kallad ”karprygg”. Men hon har bara varit så pass smärtpåverkad en gång att hon inte ville resa sig och då var Regent bara 3 dagar gammal. Efter det fortsatte vi ge fenylbutazon och kunde ordna hennes fötter ordentligt och sen har det inte varit något problem.

Det är många variabler som spelar in i fång. Monia är en envis liten ponny och det var verkligen inte lätt att sko henne medan hon var dräktig – därför valde vi, i samråd med veterinär att vänta de 10-14 dagarna för länge (skos med 4v mellanrum) så att hon gick att sedera.
Detta medförde att hennes fötter var för långa , vilket medför en felbelastning på hoven och i förlängningen senor och ligament. Vilket då är en mekanisk smärta i hovarna.
När Monia fölat så kunde vi äntligen göra vid hennes fötter ordentligt – och efter det även trappa ner på fenylbutazonen. Sen Lotta var här i juli så har Monia inte haft puls i sina framben en enda gång när jag kollat…

Efter andra skoningen ligger Monia knappt ner alls längre. Jag har sedan mitten av augusti inte sett Regent behöva dia från en liggande Monia. Jag har heller aldrig mött Monia liggandes i boxen. Om ni bara kunde förstå vilken lättnad det är? Just nu går Monia, Regent och Belinda i en 1ha stor hage. Det går fint.

Men jag är helt införstådd i att så fort det blir hårt i marken så kommer inte Monia att kunna gå ute längre – då kommer hon att tas bort.

Vi har redan diskuterat tillvägagångssättet, vart vi ska begrava henne, hur vi ska begrava henne och hur vi ska få henne dit.

Lägg er tid på att anmäla någon som inte betalar massor med pengar i omvårdnad för att försöka ”rädda det som räddas kan”. Min veterinär och jag bestämde redan i mars att ”vi gör det här för fölets skull”.

Jag har tillstånd av försäkringsbolaget att avliva Monia och få full ersättning. Verkar det inte lite lustigt att jag istället för att FÅ en stor summa pengar då skulle plåga Monia FÖR en massa pengar?

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.