Häst

Att leda en häst…

I tisdags hade jag en utav sonens kusiner här på besök. Hon älskar hästar precis som många andra 10 åringar, så också jag som 10 åring. Hon har ridit på ridskola i tre år och vill såklart ha en egen häst. Helst två egna hästar om hon får bestämma själv, men hon vill inte mocka, fylla på vatten eller fixa hö, det är alldeles för jobbigt och långtråkigt. 🙂 Hon ville heller inte betala för dem, men vem vill det egentligen 😉

Att allting runt att ha en häst är jobbigt när du är 10 år det kan jag förstå, även fast det är en förutsättning att du ska göra de här sakerna – om du inte har jättesnälla föräldrar som sköter markservicen. Eller om du står helinackorderad och betalar någon annan för att sköta det åt en. Hästen kan ju såklart också stå i en lösdrift och där behöver du ju sällan mocka för hand. 🙂

IMG_0763
Agnes, 4 år, leder in Prinsessan från hagen.

Det som oroar mig är att efter tre år på ridskola så kan hon inte göra det mest basala inom hästkunskapen – leda en häst! Att fånga en häst i hagen och leda den in till stallet eller tvärtom var hon verkligen inte bekväm med. Några av frågorna som dök upp var ”Hur sätter jag fast grimman?” ”Hur öppnar jag grinden?” Det tycker jag är väldigt oroande.
Att hålla på med hästar innefattar en hel del annat utöver de att sitta upp och rastas i 40-50 minuter i en manege! Borde det inte rimligtvis ingå i utbildningen att lära sig att leda en häst? Eller åtminstone om detta undervisas utvärderas och följas upp om de verkligen KAN leda en häst? Hennes idé av att sakta in hästen om den gick för fort var att sätta ett ben framför hästen – som att fälla krokben. 🙂  Hon märkte snabbt att det gör ganska ont att ha sitt ben där då hästen inte förstår varför du har ditt ben i vägen.

Jag kunde inte heller mocka en box när jag var 10 år – först och främst för att det var ju äckligt och luktade illa men kanske framförallt för att ingen begärde det av mig. Ingen försökte heller lära mig att mocka en box. Det behövs ju inte när du rider på ridskola. Jag mockade min första spilta på Brolöten på deras läger som 12 åring. Där var du tvungen och då ville du ju inte vara sämre än någon annan så då mockade du din spilta.

Det ingick teori i hennes termin, en gång per termin. Precis som jag hade när jag red på ridskola. Hästens färger var ingenting hon kunde minnas att de gått igenom, ”han är ju vit”. Hon kunde heller inte förklara vad det var för tecken Belinda hade i ansiktet – bläs. Nu är självklart människor olika mycket intresserade av hästar – det förstår jag med. Jag lärde mig ju till exempel allting som fanns att lära mig om Lambay Inver som 12 åring, vilket är lite skumt på sitt vis 😉 Men att lära sig hästens färger och tecken känns också ganska basalt – om du är intresserad! Jag förstår också att man är intresserad av att göra olika saker – en del vill kanske bara rida i 40-50 minuter en gång i veckan och det är bra. Medan andra vill göra saker kring hästarna såsom mocka, rykta, fixa foder etc etc.

IMG_0958Men leda en häst! Borde inte det vara någonting du lär dig FÖRST? Innan du lär dig hoppa, mocka, longera (vilket hon HEMSKT gärna ville göra – men inte visste vad det var 😉 ) – trä på hästen en grimma och leda den från hagen in till stallet.

Jag har letat runt på lite ridskolors hemsidor men lyckas inte hitta någon ”kursplan”. Det hade varit lite intressant att se hur de lägger upp en termin. Så om någon hittar en kursplan så kan de väl kasta den åt mitt håll. Jag är mest nyfiken för min egen skull så att säga.

Och kusinen kan leda en häst nu. Allt från 8 årig avelshingst till 4 månaders föl 🙂 Det var inte så svårt när hon fick öva ett par gånger. 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.