Häst

Det blir blött när varmvattenkoppen brister… 

Inte så jättegärna slog jag skånkarna över sängkanten 05:12 i morse. Känns i kroppen att ha jobbat en hel vecka dag efter fem veckors uppehåll, med uppstigning 05:05. Insåg någonstans att jag måste somnat om för klockan började ringa redan 04:35 då ”SleepCycle” ansåg att jag var i perfekt stadie för att vakna. Nja. Något försenad rumlar jag nedför trappan med Alfons under armen (hunden, inte barnet.). På med tusen lager kläder för termometern visade glada -15* på morgonkvisten. Krånglade på den motsträvige nakenhunden kläder och sedan öppnade jag och gick ut. Friskt ute, och precis stjärnklart så jag vaknar ju till på en gång. Det är riktigt härligt ute såhär dags när det dessutom är stjärnklart. När jag tar tag i dörren till stallet hör jag ett oroväckande fluschande ljud inifrån stallet. För ett ögonblick ÖNSKAR jag i mitt stilla sinne att det är Bingo, som står närmast dörren som dricker. Men ljudet är för högt och för intensivt. H e l v e t e rusar igenom huvudet på mig. Det är forsande vatten jag hör. Rycker upp stalldörren och möts av en fuktig bris som väller ut. Tänder lampan och mycket riktigt VATTEN i halva stallet. Kastar mig in och stryper vattentillförseln till vattenkopparna. Tystnad råder. Bingo gnäggar lite stressat. Hans box står verkligen under vatten. Vattnet har sedan runnit åt andra hållet, via utflödet (som är fruset sedan en tid tillbaka) och ned i Belindas box, i andra änden av stallet. Vad fan gör jag nu? Om 1h45min drygt ska jag vara duschad och alert på jobbet. Jag sorterar kvickt ut att jag har två alternativ, a försöka skotta ut vatten ur stallet eller b låta skiten frysa där det är och ta tag i misären ikväll. Det blev inte helt oväntat alternativ b. Sannolikheten att jag hade hunnit skotta ut något vatten på den korta stunden jag vigt åt hästarna på morgonen var obefintlig. Så fodra, vattna och kasta ut. 

Regent undrade vad i hela världen jag hade hällt på golvet i stallet. Han var precis övertygad om att vad det än var så var det köttätande och förenat med livsfara. Royal, som är ett år yngre och EXTREMT mycket mindre världsvan, klampade glatt ut i vattnet som om inget hade hänt med storebror tätt intill, bakom. 🙂 Regent var verkligen nöjd att komma ut i snön och skyndade sig direkt förbi lillebror när faran var över. Hästar. Bingo, stackarn, som stått i en sjö i någon timme och dessutom inte vågat dricka vatten klampade också han snällt ut i vattnet och direkt fram till baljan i hagen. Grappan var skeptisk – matte du är medveten om att det är vatten på golvet? I allra högsta grad medveten skulle jag vilja påstå! Belinda, som stått i vatten ett tag, märkte nog knappt någon skillnad förutom att det nog inte brukar vara vatten i stallgången. Jag stängde dörrarna, svor en massa trevliga haranger och gick sedan in för att duscha.

Jobbade 07:00-15:30 men på rasten samordnande jag min pappa som fick jaga reservdel till Bingos vattenkopp. Det var, vad vi tror är, en ”frysplugg” som löst ut i Bingos vattenkopp. Vilket är väldigt underligt då både värmeslinga och värme i koppen var påslaget… Vattnet på golvet var ju dessutom ljummet… Jag hade ”tur i oturen” att Granngården precis idag fått in nya sådana pluggar så pappa såg till att de la undan en till mig som jag var förbi och köpte på vägen hem för mysiga 38kr. Det är en 2cm lång skruv i PLAST med en tätring på. Måste vara dyr plast. 

Plockade upp stallchefen på vägen hem och ställde mig i köket och lagade mat – extremt opeppad att gå ut i stallet till misären. Gnällde och beklagade mig med Hawna i telefonen som föreslog en ”bag in box med vin” på ryggen samtidigt som jag sanerade stallet – för att lätta på stämningen. Mja, mjo men jag tror spontant att det hade gått ännu långsammare då. Men, tack för tipset knäppskalle ! 

Men, det heter ju att du ska ta tjuren vid hornen och bara göra det. Så vid 19 släntrade jag ut.. Blä. Öppnar stalldörren och ja, där var misären. Vattnet hade inte magiskt försvunnit. To bad! Gick och hämtade min snöskyffel/boxtömmare och började skotta vatten och dyngsurt strö. 15 skottkärror och två timmar senare och med lite hjälp av Jonas så var nästan allt vatten ute och Bingo och Belinda hade fått varsin halmad box. I stallgången ligger det tyvärr ett tunt lager is just nu. Det var helt omöjligt att få ut allt vatten. Hästarna greppade dock allvaret ganska snabbt och smög in i sina boxar. Hade ju inte förvånat mig om jag åkt på århundradets fläkskada ikväll också! Perfekt avslutning liksom. Men alles gut, även om jag tror mig drömma om vatten som forsar i natt… 

Jag är h e l t slut. Jag har, egentligen, tio andra saker jag skulle behöva göra men, de får fan vänta tills imorgon. 

Hur mycket skit kan hända på en månad egentligen? Nu får det vända tycker jag.  

   

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.