Häst

Regnet har för en stund övergått i fruset regn.

Men frukta inte! I veckan ska det återigen bli +4 och R E G N i massor!

Det snöar. För er som inte innehar sociala medier och/eller är medvetna om hur era bekanta, släktingar, anhöriga o s v har det ställt rent miljömässigt i Växjö så kan jag tala om för er att – det är fruset regn som råder just nu. Ni läste rätt! Inte vanligt, blött, regn utan fruset-det-kommer-som-en-överraskning-att-det-blir-halt regn! Jag kan förtälja att redan innan det började snöa så var det sjösjukt i mina (och omgivande) marker. Stackars lilla Prinsessan måste snart ha badring om magen när vi släpper ut henne för hennes korta ben räcker snart inte till att gå med. Det är så SJUKT mycket vatten överallt här just nu. Ni bönder som tidigt i somras var SÅ bekymrade över att det var så torrt – här varsågoda! Nu finns det vatten så det räcker och blir över. Ärligt talat börjar jag bli ganska leds på allt detta vatten. Allting är antingen lerigt eller står under vatten, snart även mina ponnyer. U R S. I år är vi sannerligen Sveriges regnigaste (blötaste) stad. MEN NOG GNÄLL OM VÄDRET HÖRRNI!

Eftersom Bingo inte har några snösulor (dessa ska fästas imorgon) så har han ytterligare en ofrivillig vila. Vi har jobbat på så det senaste året tycker jag bortsett från hans flitiga betäckningssäsong. Jag har ridit lite då och då när tiden funnits till och även tömkört tills långt in på nätterna de veckor jag har haft stallchefen hemma. Men nu, när det behagat komma 2 dm blötsnö, så blir det till att pulsa i hagen igen. Igår kväll när jag hade mockat och tömt den stora 12 kvm boxen (så jag redan var nog mör i kroppen) var det en pärs att hämta hästar i hagen och pulsa i blötsnön. Träningsvärk i benen idag bara relaterat till vanligt stallarbete igår. Royal var himla lycklig över att få komma in igår, han studsade och hoppade som en gummiboll hela vägen in – utan att bryta några ben. Han kan gärna strunta i just det, bryta benen och/eller på annat vis skada sig, för nu har jag anmält honom till hingstpremieringen på Grevagården i Mars, om exakt tre månader. Så på dessa tre månader skall vi hinna bli ännu mer stadiga i löshoppningen, men också kanske mer bekväma med att ha ett bett i munnen… hehe. För är det någonting som hamnat lite på efterkälken så är det just den övningen med Royal – att ha träns och bett. Men det går säkert lätt. Det har det ju gjort med mina andra Bingo-barn, så jag är inte speciellt bekymrad.

I förra veckan var en djurskyddsinspektör från Länsstyrelsen här för att göra en kontroll och utöka mitt paragraf 16 beslut. Sedan 2013 har jag beslut på att jag får bedriva yrkesmässig uppfödning och ha 5 hästar över 24 månader i stallet. Jag har i dagsläget bara 5 hästar över 24 månader i stallet, men sammantaget är de faktiskt 6 stycken. Men Majestic är ju inte två år ännu. Men det var inga problem att utöka mitt beslut eftersom jag har sådan ordning och reda i stallet och hästarna är fina. Kunde även uppvisa pass på samtliga individer (givetvis inte Majsan vars pass inte dykt upp ännu). Så numera har jag tillstånd till 6 hästar över 24 månader, får således ha två individer i min 12kvm stora box, förutsatt att den ena är Prinsessan 😉 Bra va? 🙂 Jag fick beröm för hur fint jag har det, och uppmanades att bygga ut så att jag kunde inhysa fler ponnyer. Det vill jag ju… Men det e k o n o m i n ska täcka det också.

 

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.