Hingst

Finney Master RC 41, 1966 – 1995

Finney Master RC 41 (IRE 306)
1966 – 1995
e Carna Dun IRE 89 (Little Heaven xx – Dun Heat IRE 31 – Rebel IRE 7)
u Winter Roche IRE 1495
ue Creganna Winter IRE 63 (Winter xx – okänd – okänd)

ELIT, 1988

Finney Master föddes på Irland 1966 hos John McConnely. Hans pappa var fullblodskorsningen Carna Dun (e Little Heaven xx) och hans mor, också hon fullblodskorsning, Winter Roche (e Winter xx). Han blev vad man kallar ”en lyckad fullblodskorsning” då han var mer fullblod än vad han var connemara, det fattas till och med stam på fadern och moderns sida. Svenskarna jublade när Finney Master äntligen kom in i Svensk Connemaraavel.

Avel
Rory Ruadh NC 011Master fick 9 godkända söner på Irland innan han exporterades till Frankrike, bland annat den till norge exporterade hingsten Rory Ruadh NC 011 (IRE 517, född 1971 hos John Brennan, Irland). Några av hans söner har inga registrerade avkommor och Rory Ruadh NC 011, som i sin tur är far till Rolls Royce RC 49 (ELIT, 2000) samt Juno Rory RC 56, kan väl anses vara den bästa. Finney Master är morfar till hingsten Öxenholm Moskito RC 40 genom stoet Öxenholm Marylin C 157. Han är far till en hingst i Frankrike vid namn ”Look at Me” som i sin tur lämnat en grupp avkommor men inga framstående i avelsboxen.
Brolötens Joop RC 82På Brolöten producerade han en mängd väldigt hoppkunniga ponnyer tillsammans med stoet Dame Grainne RC 121 (e Moycullen Dan IRE 226 – Clonkeehan Auratum IRE 104 – Calla Rebel IRE 38), bland annat Brolötens Azzaro och Brolötens Fendi som båda gått EM, NM och SM i fälttävlan. Han lämnade även den godkända hingsten Brolötens Joop RC 82 (född 1992 hos Chris Brolin) i denna syskonskara.
Tillsammans med stoet Grey Ladyfriend RC 180 (e Kilgreany Lad IRE 216 – Dun Aengus IRE 120 – Clonkeehan Auratum IRE 104) fick han den godkända hingsten Gräns Ruben RC 67 (född 1983 hos Syskonen Gahne), samt den mycket framgångsrika hopponnyn Gräns Robin. Påpekas här bör vetskapen om att Kilgreany Lad IRE 216 själv var efter Carna Dun IRE 89.
Finney Master var, trots sitt stora fullblodsinslag, en god typförärvare. Brolötens Joop RC 82 är bland annat belönad med 9 på typ och huvud, hals och bål.

Finney Master RC 41 1980-81 leasade Chris Brolin Finney Master från Frankrike. Han flögs då hit tillsammans med 1980års upplaga av Elitloppshästar. 1982 gick köpavtalet på Finney Master i hamn och han blev kvar på Brolöten fram till sin död 1995, 30 år gammal.
Det var tack vare stoet Citrin RC 186 (vald till bästa connemara vid Roskilde 1977, bland annat) som Chris valde att låna Finney Master till Sverige. Citrin köptes som föl från Irland 1971 och kom hit med sin mamma Moy Mount Lor (e Bridge Boy CH 21 – Dun Lorenzo IRE 55 – Lavelly Rebel IRE 24) .

Finney Master RC 411982 blev han Best In Show på utställning.
Finney Master RC 41 ligger begravd tillsammans med Dame Grainne RC 121 under äppelträdet i sluttningen vid infarten på Brolöten. Det var tillsammans med det stoet som han fick de allra bästa avkommorna och beslutet att låta de två kämparna somna in tillsammans var inte svårt.

Finney Master fick sin sista årgång föl 1994. Det var stoet Brolötens Miss Dior undan Brolötens New Look RC 771 (e Atlantic Raven IRE 872 – Gentian Rebel Tim IRE 760 – Atlantic Rebel IRE 295)

Finney Master på ålderns höstFinney Master RC 41 är en hingst som haft stort inflytande på connemaraaveln idag.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.