Tips

Schampo, glansspray etc..

Jag har badat hästar alldeles för många gånger. Alldeles, alldeles för många gånger. Men jag har i alla fall lärt mig vad som är bra och vad som är mindre bra. Det kanske inte är så bra att skriva skräp, även om det ibland är min ärliga uppfattning.

Schampo från HÖÖKS är oftast riktigt dåliga. Hästen blir matt i pälsen och känns inte ren. De schampona som är ”färgschampo” innehåller ofta små, små bruna korn som blir kvar i pälsen även fast man sköljt ur 2 gånger. Mindre bra. Men när man tvättar hästen ofta så blir det ganska dyrt om man ska köpa riktiga bra schampon, så jag kan ju säga att det är billigare i längden att tvätta med dessa schampon, men jag blir inte nöjd. Speciellt missnöjd med ”färgschampot” som bara gör hästen skitig igen. Jag vann en flaska ”Shine Shampoo” på en utställning, därav använde jag det idag..
Mina favoritschampon är Gallop, TIB schampo och Fiebing Horse Salon (ca 185kr, 946ml).

Är inte hästen tvättad på ett tag så brukade de bli väldigt feta i manen och svansen, speciellt på sommaren. Då fungerar Yes diskmedel allra bäst, det är dessutom återfuktande! Blanda bara i lite Yes i schampo hinken och svabba på!

Har man jobbat på Brolöten så lär man sig att alla hästarnas manar och svansar ska tvättas med Head&Shoulders. Det är det absolut bästa för hästar som har lång man (som Monia t ex). Detta använder jag ALLTID när jag ska ställa ut hästarna. Då tvättar jag manen och svansen separat med ett vanligt Head&Shoulders schampo, kostar inte många kronor på t ex CityGross.

Det absolut bästa glanssprayet, enligt mig, är TIB! Jag ÄLSKAR TIB, men finns inte överallt, vilket är tråkigt. Jag avskyr Renons glansspray, fungerar inge vidare. Inte heller Hööks Windsor. Ett annat som är BRA är Foxfires glansspray eller Absorbine Super Shine. Men om jag får välja så har jag nästan bara TIBs glansspray. En 1liters flaska TIB kostar ca 125kr (www.stallboden.se).

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.