Häst

Secretariat 1970 – 1989

Secretariat 1970 – 1989
e Bold Ruler
u Something Royal
ue Prince Quillo

Secretariat vann det prestigefyllda Triple Crown 1973, och slog som 3åring världsrekord – som håller än idag. Secretariat var en stor fuxhingst som kallades för ”Big Red” eller bara ”Red”.
Han förlorade sitt första lopp och oddsen kring Secretariat sjönk drastiskt, men han tog revansch och vann 5 lopp på raken som 2 åring. Han korades även till Årets Häst som den yngsta hästen någonsin, han blev även Championhingst senare samma år, blott 2 år gammal.
När han som 3 åring vann den mycket ärofyllda Triple Crown så höll ägaren Phibbs sitt löfte om att hingsten skulle pensioneras vid den unga åldern av 4 år. Han pensionerades under pompa och ståt 1974 och blev far till över 600 föl. Secreteriat har vunnit hela 16 av de 21 lopp han startats i.

Det visade sig när Secretariat togs bort i samband med att han drabbades av fång den 4 oktober 1989, att hans hjärta var nästan dubbelt så stort som ett normalt hästhjärta. Det sägs att hans onormalt stora hjärta nedärvdes ifrån Bold Ruler (Nasrullah – Discovery).
Han begravdes på Claiborne Farm i Kentucky men inte innan han fick den absolut största utmärkelsen man kan ge en död häst – han begravdes hel. Enligt traditionen brukade man enbart begrava huvudet, benen och hjärtat på de engelska fullbloden för att symbolisera den vishet, snabbhet och kraft hästen besitter.

Amerikanska tidningen Sports Illustrated har utsett hästen till världens näst största idrottare genom tiderna.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

En kommentar

  • Mikaela

    han var den mest fantastiska häst jag nogon gång hört. han är min IDOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.