Häst

Första ridskoleponnyn jag minns…

Heter Claesa, ett gotlandsruss. Vill minnas att hon var mörkbrun? Sjukt namn. Undrar om de egentligen ville ha en hingst som hette Claes?

Jag försöker leta fram hennes stamtavla på Allbreedpedigree och fick för mig att hon hade en avkomma på ridskolan (Bogesunds Gård) som hette Miss Koffy (eftersom det visade sig att jag felstavade CLAESA från början), men det var fel. Miss Koffys mamma hette Miss Duffy och det roliga är att jag precis inser hur fruktansvärt unga alla hästarna på Bogesund var när jag red där mellan 1993 – 2001. Dusper (e Jesper – Konstantin – Rute – Finn) var en utav mina favoritponnyer, ett gotlandsruss även detta, som var född 1987. Minns att han alltid var jättetjock och hade jättemycket päls fram tills att han en sommar fick gå i ”grushage”, då försvann halva hästen.
Jag ser nu att Dusper var bror till Miss Koffy (e Komet – Konstantin – Rute – Finn) och Miss Jaffy (e Jardin- Konstantin – Rute – Finn). Jag har för mig att vi trodde att Miss Jaffy var Miss Koffys avkomma? Koffy född 1989 och Jaffy 1990… Hade ju varit lite krångligt, men det visar ju bara hur lite man visste då.

Claesa (e Titus – Rollo – Raketen – Nils Dacke) i alla fall, var den första ponnyn jag satt på på ridskolan när jag gick i så kallade ”Lördagsgruppen”. Pappa fick ringa till ridskolan på morgonen och anmäla mig och se om det fanns plats, sen fick man åka runt på hästryggen en stund. Detta var 1990? 1991?
Claesa var född 1977 och jag minns att hon avlivades väldigt kort efter att jag började rida på ridskolan. Till min stora förtjusning så fanns det en bild på Claesa på Allbreedpedigree 🙂 Inte för att jag minns att hon såg ut så, men vi kan ju hoppas att det är samma 😉

EDIT: När jag hittade Claesa i BlåBasen så visar det sig att hennes uppfödare hette Claesson i efternamn och hon fick en avkomma efter Jesper som fick namnet… ja.. Claes…

En annan häst jag minns är Gräddglass! Bogesund hade vunnit honom i en tävling hos GB (Gräddglass Bolaget), man behöver ju inte vara neurokirurg för att förstå hans namn.. Behöver jag säga att han var isabell med vit man och svans ! 🙂 Minns att han var ganska elak och han försvann också väldigt tidigt. Kan inte hitta någon stamtavla på honom, jag skulle ju gissat att han var ett gotlandsruss men som sagt, hittar ingen stamtavla.

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.