Häst

Att skynda långsamt..

Det är så SVÅRT att skynda långsamt ibland, speciellt med hästar. Mina fina bebisar har löshoppat idag, två av dem i alla fall, och de gör det med den äran. Belinda har verkligen fattat vad det hela går ut på, medan Regent behöver viss övertalning till en början men även han är så duktig. Det är här det gäller att inte höja, länga eller ösa på – för mycket. Det ska vara lagom. Hästarna ska tycka att det är kul – och det ska vara i utbildningssyfte. Finns ingen som helst anledning för mig att höja bara för att se hur högt de kan hoppa – med tillräcklig drivning hoppar de säkert med lätthet betydligt högre än vad de någonsin kommer att behöva. Jag har aldrig riktigt förstått det, men sedan är jag drillad med löshoppning efter mina år i Skåne. Väldrillad. Jag minns inte alla olika hästar jag fick vara med och löshoppa i Skåne. Jag vet i alla fall att allt jag kan om löshoppning har jag lärt mig där. Jag bevisade även på Irland 2009 att jag är duktig på att bedöma löshoppning när jag var topp tre i världen av unga uppfödare på att bedöma just löshoppning. 🙂 Ja detta är jag väldigt stolt över. Jag utbildade och visade Monarch som tre- och fyraåring med 8-8 i hoppning på treårstest och kvalitétstävlan, något jag verkligen ser tillbaka på med glädje.

Belinda har en så klockren inställning, hon tycker att det är ganska roligt. Men hon är spänd, har en kort galopp och hoppar i alla fall hjälphindret helt utan rygg med huvudet högt upp i luften. Hon är bättre p1 Valorous Monarch IMG_6632å oxern, men det blir mycket övning och markbom framöver. Jag kommer att löshoppa henne kanske en gång varannan vecka och däremellan göra allting annat roligt som finns med en treåring. Jag lösgalopperar alltid unghästarna i löshoppningsringen, utan att hoppa dem. Det är nyttigt. Sedan låter jag alltid ponnyerna stå och vänta, själva, medan jag höjer och/eller ändrar hindren – också nyttigt och jag vet att det premieras på visningen att de kan stå avslappnade och vänta på sin tur. Monarch fullkomligt EXPLODERADE inför varje hoppning på hingstpremieringen, han gjorde första galoppsprånget i luften. 🙂 Men där emellan stod han lugnt och snällt och tittade på. Fina Monarch!

IMG_8878
Belinda tar ett jätteskutt över den lilla oxern!
IMG_8877
Regent fin över oxern 🙂

Regent är lite tveksamt inställd till bommar på marken, de kan eventuellt vara köttätande bommar, en kan aldrig vara riktigt säker faktiskt. Han behöver skrittas över dem ett par tre gånger innan han är avslappnad. Han tar ordentliga skutt över. Regent är väldigt rörlig och elastisk, lite som om hans ben var gjorda av gummislangar ibland. Det syns mest när han travar, då är de väldigt gummiaktiga hans långa ben. Jag förstår inte hur han kunnat bli så STOR! Han är rätt hyfsat mycket större än sin pappa på 142 cm. Jag har mätt Regent hemma till omkring 144, och då är han bara två år. Vad månde det bliva av denna jätte? Röra sig kan han i alla fall..! Regent är ju bara två år så han får mest skrutta omkring. Men han var så himla duktig även han. De blir snabbt trötta när de är så unga och han hoppade bara några enstaka språng sen fick han skritta runt på ridbanan och bekanta sig med verkligheten. Filmer finns som vanligt på Facebook och Instagram. WordPress må vara bra till mycket, men INTE att ladda upp filmer på. Jag brukar försöka ladda upp 2-3 gånger men det står alltid ”Misslyckats” så till slut så skiter jag i det 🙂

Hästnörd och tillika Webbutvecklare som driver företaget Stuteri Valorous som inriktar sig på att utforma stilrena och enkla webblösningar för hästfolk, samt bedriver en connemarauppfödning i mindre skala. Leg. Sjuksköterska. www.valorous.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.